Kik és miért szeretnének Magyarországon élni?

2015. február 24., kedd 06:00

magyar-zaszlo400-1424722358.jpgBudapest, 2015. február 24. - Leginkább a finnek és a szerbek szeretnének Magyarországra költözni munkavállalás miatt, de a környező országok állampolgárai is nyitottak lennének egy ilyen lehetőségre.

A Profession.hu partnereként a Boston Consulting Group és a The Network 189 országban, 200 000 álláskereső megkérdezésével vizsgálta meg, kik és miért szeretnének Magyarországra jönni munkavállalás céljából. A válaszadók legfőbb motivációként az új élményeket és a munkatapasztalatot említették.

 

A világ 189 országának lakosai közül a finnek és a szerbek szeretnének a legnagyobb arányban (16%) hozzánk költözni. A lista második fokán a szomszédos Románia és Szlovákia mellett a vezető nyugat-európai gazdaság, Franciaország állampolgárai szerepelnek 12 százalékkal. Érdekes adat, hogy nem csak Ukrajnában, de Portugáliában is minden tízedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

hirdetés

 

Azok, akik szívesen jönnének hazánkba dolgozni, azért vágynak ide, mert lehetőséget látnak arra, hogy új élményeket (76%) és különleges munkatapasztalatot (74%) tudjanak szerezni. Sokakat motivál a magyar kultúra megismerése (68%), a jobb állásajánlatok (68%) és a jobb karrierlehetőségek (64%) is.

 

Végzettséget tekintve a mérnökök több mint egyötöde élne szívesen Magyarországon, ezzel náluk a legmagasabb az országunkba költözési hajlandóság. A kereslet és kínálat itt tökéletesen ki is egészíti egymást: a Profession.hu 2014-es adatai szerint rendkívül nagy a kereslet a jó mérnökökre. A közgazdaságtani és adminisztrációs végezettséggel rendelkezők 9, az IT szakemberek 8 százaléka költözne hozzánk.

 

Érdekes, hogy a Magyarországra szívesen költöző válaszadók leginkább a közlekedés miatt aggódnak, és az ezzel kapcsolatos információk érdeklik őket. Ezt szorosan követi a nyelvtanulás lehetősége, az adózás és a családtagok számára nyitott munkalehetőségek. Az általános témák közül legkevésbé a gyermekfelügyeletet és az oktatást tartják fontosnak.

 

Az előbbi adatot részben magyarázza, hogy leginkább azok költöznének ide, akik nem élnek tartós kapcsolatban és nincs gyerekük (38%), de őket egyből a gyerekes párok követik. A férfiak számára vonzóbb az ország: a Magyarországra vágyók csupán egyharmada nő, kétharmada férfi.

 

Ha valaki egyszer Magyarország mellett szeretné letenni a voksát, általában hosszú távra tervez. A válaszadók közel 60 százaléka úgy vélte, ha egyszer már ide költözik, érdemes több, mint 5 évet eltöltenie nálunk. 13 százalékuknak már minden szükséges engedélye is megvan ahhoz, hogy ezt megtegye.

 

Forrás: Profession.hu

Kapcsolódó cikkek

usa-zaszlo300-1394051532.jpgEgyesült Államok, 2014. március 6. - Egy kaliforniai iskola még 2010-ben döntött úgy, hogy a diákok nem viselhetnek USA-zászlós pólót a Cinco de Mayo ünnepén. Az oktatási intézmény tiltáshoz való jogát a bíróság még csak most, 2014-ben ismerte el - írja a Washington Post.

A romániai Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy korrupcióval vádolt korábbi tagját, Maria David bírót.

obama-b028-1358933556.jpg

Még mindig kiválóan játszik az érzelmi húrokon az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Obama nem csak szerelmet vallott több ezer ember előtt, de tánc közben meg is csókolta feleségét a beiktatási bálon. A lovagias gesztusokat üdvrivalgás fogadta, és biztos, hogy a romantikára éhes női választók a szívébe belopta magát az elnök...