Kétszázötven diákot állítanak elő a romániai érettségi botrány nyomán

2013. július 5., péntek 16:03

images-1373033968.jpgKétszázötven diákot állítanak elő a román hatóságok az egyik korrupciós érettségi botrány nyomán, a diákok péntekre tervezett csoportos kihallgatásáról lemondtak, miután a hatósági eljárás felháborodást keltett a szülők körében.

Romániában a hét elején tört ki egy korrupciós botrány a bukaresti Dimitrie Bolintineanu iskolában, amelynek igazgatónőjét befolyással való üzérkedés miatt előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok szerint az igazgatónő - akit azóta leváltottak - megígérte a diákoknak, hogy pénzért cserébe "elnéző" felügyelőtanárokat fog biztosítani az osztálytermekben.
A vádhatóság pénteki közlése szerint mintegy 250 diák tartózkodott azokban a tantermekben, ahol a felügyelőknél indokolatlan pénzösszegeket találtak. Ezeket például cigarettásdobozokban vették át a pedagógusok, az egyik tanárnő például a melltartójába rejtette a kenőpénzt a román média szerint.
A rendőrök pénteken, az utolsó vizsganap végén akarták bekísérni a rendőrségre a diákokat autóbuszokkal, de az akció felháborodást váltott ki a szülők körében, akik közül egyesek megpróbálták megakadályozni a járművek behajtását az iskola udvarára.
Az ügyben Victor Ponta miniszterelnök is megszólalt, aki bírálta a hatóságok eljárását. "Nem élünk már Daniel Morar (volt korrupcióellenes főügyész) és a kommunisták idejében, hogy az embereket az utcáról szedjük össze és bevigyük az ügyészségre. Annál is inkább, hogy itt gyermekekről van szó" - mondta a miniszterelnök.
Ezt követően Bogdan Staicu, a bukaresti törvényszék mellett működő vádhatóság vezető ügyésze bejelentette: a 250 diák közül csak húszat hallgatnak ki pénteken, akik beleegyeztek ebbe, a többieket hétfőtől idézik be. Hangsúlyozta, a diákok nem gyanúsítottak, őket azért akarják kihallgatni, hogy több részletet tudjanak meg az érettségi kapcsán kialakult korrupciós ügyről.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

klein-david400-1461074216.jpg

Budapest-Katmandu, 2016. április 19. - A hétvégén 7400 méter magasságba jutott Klein Dávid a Johnnie Walker Annapurna Expedíció 37. napján, azonban a rossz időjárás miatt a többi hegymászóhoz hasonlóan végül ő is visszafordult és nem kísérelte meg a csúcstámadást.

obama-b028-1358933556.jpg

Még mindig kiválóan játszik az érzelmi húrokon az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Obama nem csak szerelmet vallott több ezer ember előtt, de tánc közben meg is csókolta feleségét a beiktatási bálon. A lovagias gesztusokat üdvrivalgás fogadta, és biztos, hogy a romantikára éhes női választók a szívébe belopta magát az elnök...

 Prága, 2013. július 1., hétfő-  Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot, a prágai parlament által elfogadott törvényt Milos Zeman köztársasági elnök már aláírta - közölte az MTI tudósítójának kérdésére Hana Burianová elnöki szóvivő hétfőn.