Két és fél éves brit kisfiú a Mensa tagjai között

2013. június 27., csütörtök 14:55

London/Budapest, 2013. június 27., csütörtök - Egy kis híján két és fél éves londoni kisfiúval bővült a magas intelligenciájú embereket tömörítő Mensa társaság Nagy-Britanniában.

Míg az Adam Kirbyvel egyidős totyogók azzal vannak elfoglalva, hogy biztosan járjanak, az ifjú Mensa-tag már Shakespeare-t olvas, japánul, spanyolul és franciául tanul. A kisfiú intelligenciahányadosa jelenleg 141-es, vagyis tíz ponttal magasabb, mint a világ nagyhatalmai közül kettőnek a vezetőjéé, Barack Obama amerikai elnöké és David Cameron brit miniszterelnöké. A 141-es szint azt jelenti, hogy Adam Kirby mindössze négy ponttal marad el a zseni kategóriától.
   

A kisgyerek szülei, a 33 éves Dean és a 31 éves Kerry-Ann hamar felismerték, hogy gyerekük jóval okosabb az átlagnál. A most 29 hónapos fiúcska egyéves kora óta folyékonyan olvas, száz szót tud lebetűzni, ismeri a periódusos rendszer egyes elemeit és a Naprendszer bolygóit, kirakott egy olyan világtérkép-puzzle-t is, amely felnőtteknek készült. Angolul több mint ezerig tud elszámolni, de más nyelveken is számol már. Azt, hogy zöld, például nemcsak lebetűzni képes, hanem azt is tudja, hogy a szín a kék és a sárga keverékéből jön létre. Tudja azt is, melyek az elsődleges, a másodlagos és a semleges színek, és hogy mi a különbség köztük, ismeri az év hónapjait és a hét napjait.
   

hirdetés

Mindazonáltal még így sem ő a brit Mensa legfiatalabb tagja, a társaság 2009-ben egy akkor két éves és négy hónapos kislánnyal gyarapodott - írta a The Daily Mail című brit tömeglap. Idén februárban egy hároméves kislány is tag lett.
   

Az egyesületet 1946. október 1-jén alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál ügyvéd és Lancelot Ware angol tudós. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa. A nemzetközi társaság célja, hogy összefogja az általa elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.
   

A magyar Mensa nem vesz fel gyermekeket a tagjai közé, a korhatár a magyar egyesületben 17 év. Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke az MTI-nek korábban elmondta, hogy a gyerekek IQ-ja változékony, az ő esetükben más a definíciója is. Az IQ egy korcsoporthoz igazított érték, amelyet gyermekek esetében például gyermektesztekkel mérnek - hangsúlyozta. (Így volt ez Adam Kirby esetében is.)
   

Ugyanakkor Magyarországon is van mód arra, hogy egészen kivételesen, a felügyelő pszichológus egyedi engedélyével megírhassa az egyesület felvételi tesztjét egy 17 éven aluli személy is. Ennek ellenére a magyar egyesület tagjai között jelenleg nincs 17 éven aluli.

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

gyerekek-tanga400-1385216019.jpgMár gyerekkorom óta reméltem, hogy eljön az idő, mikor Afrika valamely országában találom meg a helyem, ha nem is örökre, de életem egy fontos szakaszát fogom ott tölteni. Nem csak úgy nyaralni, kedvtelésből, hanem valami hasznosat szerettem volna tenni ott. Soha nem gondolkodtam, hogy Afrika melyik része lenne számomra a legideálisabb. Engem az egész kontinens vonzott.

0584-szeptember-11-het-dolog-amit-eddig-nem-tudtunk-a-terror-elleni-haborurol-1410444755.jpg

Sokkolta a világot a terrortámadás, ami miatt az amerikai biztonsági szolgálat teljes készültségben várta ezt a napot, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan. A tragikus évforduló ugyanis nem csak az amerikaiak számára fontos, az iszlamista terrorszervezetek is szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak szeptember 11-nek, noha fenyegetésről egyelőre nem tudni.

Budapest-Pécs-Brüsszel, 2015. február 2. - A díszvendég Pécs városát és a jótékonysági bevétellel támogatott, pécsi székhelyű Szemem Fénye Alapítványt ajánlotta a 19. Brüsszeli Magyar Bál - Jótékonysági Gála résztvevőinek figyelmébe Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a hétvégi esemény megnyitóján mondott köszöntő beszédében.