Károsítja a gyerekek artériáit a passzív dohányzás

2014. március 6., csütörtök 18:35

passive-smoking-1394123170.bmp

London, 2014. március 6. - Ausztrál szakemberek szerint a passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban és idő előtt öregíti a vérereiket.

A tanulmány szerint a passzív dohányzás miatt kialakuló artériafal-megvastagodás növeli a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát a későbbiek során. Több mint kétezer, három és 18 éves kor közötti gyermeket vizsgáltak, és az eredmény kimutatta, hogy a károsodás abban az esetben következett be, amikor a gyermek mindkét szülője dohányzott. A kutatók azt állítják, gyermekek esetében nincs "biztonságos" szintje a passzív dohányzásnak.

hirdetés

 

A szakemberek ultrahangos vizsgálattal nézték meg, hogyan változott az artéria falának vastagsága azoknál a gyerekeknél, akiknek mindkét szülője dohányzott. Az eredmények azt mutatták, hogy az ütőér falának elváltozása kezdetben minimális volt, ám körülbelül húsz évvel később, amikor a gyerekek felnőttkorba léptek, már észlelhetővé vált.

 

 "Azoknak, akik gyermeket vállaltak vagy tervezik, le kellene szokniuk a dohányzásról" - mondta Seana Gall, az ausztrál Tasmániai Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy ezzel nem csupán a saját egészségüket óvnák meg, hanem a gyermekeiket is védelmeznék.

 

A kutatók olyan tényezőt is figyelembe vettek, mint hogy a gyerekek dohányozni kezdtek-e a későbbiek folyamán, ám ezek nem változtattak az eredményeken. A szakemberek ugyanakkor nem tapasztaltak érfalelváltozást azoknál a fiataloknál, akiknek csak az egyik szülője dohányzott. A kutatók szerint ennek oka az lehet, hogy ilyen esetben talán nem volt olyan magas a passzív dohányzásnak való kitettség.

 

A Forest nevű csoport vezetője, Simon Clark azonban azt állítja, hogy az artériák károsodásáért sok másik tényező is felelős lehet, mint például a szegényes étrend és a légszennyezés.

 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek

vital-veradas-2014-400-1401423469.jpgBudapest, 2014. május 29. - Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt május 31-én, szombaton 10 és 18 óra között „VITÁL VÉRADÁS” címmel  véradó napot szervez az ország öt pontján - Pécsen, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden -, ahová 1200 fő véradót várnak. A helyszíneken vért adókat "egészséges menüvel" vendégelik meg, valamint egy ajándékcsomagot is kapnak.

mesedoktorok19-400-1422795704.jpgBudapest, 2015. február 2. - Már több mint 200 mese közül válogathatnak azok a kis betegek, akik a kórházakban a K&H gyógyvarázs YouTube-csatorna videóit nézve töltik napjaikat. Járványidőszak alatt pedig ezek a történetek hihetetlen módon felértékelődnek, hiszen változatosságot jelentenek a látogató nélküli szürke hétköznapokban.

kullancs400-1459885799.jpg

Budapest, 2016. április 6. - Az elmúlt években elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a csípésükre - közölte Balaicza Erika belgyógyász főorvos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.