Japán a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat az idén

2013. április 4., csütörtök 11:14

Tokió, 2013. április 4., csütörtök - Japán az idén Kína után a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat a megújuló forrásokból származó áramért a piacinál magasabb árakat kínáló kormányzati ösztönző programnak köszönhetően - jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A napenergia-termelés mértéke a szigetországban 2013-ban 6,1-9,4 gigawattal nőhet, ami jelentősen meghaladja a korábbi, 3,2-4 gigawattos kapacitásbővítésre vonatkozó előrejelzést - írta jelentésében a Bloomberg New Energy Finance.
A londoni központú kutatóintézet a leszállított napkollektorok számának növekedésével, valamint a bejelentett napenergia-projektek megszaporodásával magyarázta a korábbi előrejelzés módosítását.
Japán tavaly júliusban indította meg a szélenergia és a napenergia kihasználását ösztönző támogatási programját, miután az ország atomerőműveinek a 2011-es fukusimai nukleáris balesetet követő leállítása miatt súlyos áramhiánnyal küzd. Az atomenergia korábban az ország áramellátásának mintegy 30 százalékát adta.
A befektetésösztönző programnak köszönhetően a jelenleg a világ negyedik legnagyobb napenergia-termelőjének számító Japán az év végére megelőzheti az Egyesült Államokat, és talán még a világvezető Kínát is.
A program keretein belül a napkollektor-telepek méretétől függően 10 vagy 20 évig kilowattóránként 42 jenes, azaz nagyjából a Németországban fizetett összeg kétszeresére rúgó áron veszik át az áramot a termelőktől a japán szolgáltatók.
A program az ország energiaéhségének csillapítása mellett a belföldi napkollektor-gyártók, köztük a súlyos anyagi gondokkal küzdő Sharp, valamint a Kyocera bevételeinek is komoly lökést adhat.
Ugyanakkor Japán előtt még hosszú út áll a zöldenergia-nagyhatalommá válásig: 2011-ben a szigetország áramigényének mindössze 1,6 százalékát fedezte megújuló forrásokból, ami Kanada után a második legalacsonyabb részarány a világ hét legnagyobb fejlett gazdasága (G-7) között.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

 London, 2013. április 9., kedd- Leukémiában szenvedő egypetéjű ikrek teljes génállományának szekvenálásával brit kutatók megállapították, hogy a betegséget előidéző első génmutáció már a méhben lévő magzatban megtalálható.

Brüsszel-Strasbourg, 2015. július 11. - Drámai mértékben emelkedett az antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások száma, és az internetes gyűlöletbeszéd is jelentősen megszaporodott tavaly - tudatta éves jelentését a héten publikálva az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI).

a-szenergy-csapat-autoja-a-startvonalnal400-1432497043.jpgRotterdam, 2015. május 25. - Idén rekordszámú, hat diákcsapat képviselte hazánkat Európa egyik legnagyobb üzemanyag-hatékonysági  és innovációs diákversenyén, a Shell Eco-marathon Europe-on, amelyen az győz, akinek saját tervezésű autója a legtöbb kilométert képes megtenni egyetlen liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával.