Itt az első teljesen lebomló sportcipő

2016. november 20., vasárnap 07:05

Budapest, 2016. november 20. - Az adidas bemutatta a Futurecraft Biofabric elnevezésű modelljét. A bioacél szálakból készült sportcipő különlegessége, hogy képes a teljes természetes lebomlásra. A Parley óceáni hulladékból gyártott futócipő után így ez már rövid időn belül a második fenntartható darab a márkától.

A napokban mutatták be New Yorkban egy nemzetközi konferencián az AMSilk biotechnológiai vállalattal együttműködésben készített adidas Futurecraft Biofabric modellt.

 

A cipő felsőrészét 100 százalékban Biosteel®, vagyis bioacél szálak adják - ez egy a természetes selyemhez nagyon hasonló anyag, mely tulajdonságai nyomán a tökéletes alapja egy sportcipőnek: 15 százalékkal könnyebb a hagyományos szintetikus szálaknál, ráadásul ez a legerősebb eddig használt teljes mértékben természetes anyag. Továbbá az az adottsága teszi különlegessé, hogy természetes úton képes 100 százalékig lebomlani.

hirdetés

 

A modell megjelentetésével az adidas folytatja azt az utat a fenntarthatóság felé, melyre a Parley for the Oceans kezdeményezéssel való együttműködésükkor léptek rá.

 

A New York-i konferencián bejelentették, hogy az adidas és az AMSilk hosszútávú partneri kapcsolatra készül, melynek eredményeként egyre több bioacélból készült sportruházati cikket jelentetnek majd meg, a tudományt és a természetet segítségül hívva az innovációhoz.

 

- Az adidas ezzel a lépéssel kifejezte elköteleződését a sportruházati ipar megreformálása mellett. A bioacél szálak használata páratlan innovációt jelent ezen a területen és nem utolsó sorban a következő nagy lépés a hosszú távú fenntarthatóság felé is - mondta Végső Péter, az adidas brand marketing menedzsere.

 

Az adidas Futurecraft Biofabric modell egy olyan évben érkezett, melyben az adidas már számos termékkel tágította a cipő innováció határait: a Futurecraft műhelyben készítettek már idén forradalmi gyártási technikával egyedi tervezésű lábbelit – ez volt a Futurecraft Tailored Fibre, melynek gyártásakor nem keletkezik maradványanyag - illetve szintén 2016-ban mutatták be a sportoló lábára szabott Futurecraft M.F.G. modellt, mely az ipart alapjaiban megváltoztató 3D nyomtatást használó Speedfactory első darabja.

 

Mindezek épp úgy a fenntarthatóság jegyében készültek, mint az UltraBOOST Uncaged Parley, mely a világ első óceáni hulladékból készült tömeggyártott cipője lett a a napokban.

 

Forrás: Procomm / Keserü Vagyim

Kapcsolódó cikkek

tree-storm-britain400-28-10-2013-1382986499.jpgLondon, 2013. október 28. - Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint félmillió angliai háztartás maradt áramellátás nélkül, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

Rosszulléte miatt börtönkórházba szállították Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, és kénytelenek voltak elnapolni a Fimi-Media néven elhíresült ügyben folyó tárgyalást - jelentette kedden a helyi média.

szigetvari-tuzolto-berlin-1379854473.jpgEmbert próbáló nemzetközi megmérettetésen vett részt Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója szeptember 4-től 9-ig Berlinben. A Firefighter Combat Challenge több mint egy évtizeddel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy demonstrálja a tűzoltó hivatás keménységeit.