Horvátország nem kedvez a külföldi befektetőknek

2015. június 2., kedd 06:00

Zágráb, 2015. június 2. - Horvátországban a gazdasági környezet továbbra sem kedvez a külföldi befektetőknek, ezt Mladen Fogec, a Külföldi Befektetők Egyesületének (FIC) elnöke annak a horvát mentalitásnak tulajdonítja, amely a külföldi vállalatok jelenlétét a horvát piacon továbbra is negatívan éli meg.

Fogec, aki egyben a Siemens vezetője is, pénteken Zágrábban egy kerekasztal-megbeszélésen úgy vélekedett, a horvátokat aggasztja, hogy a külföldi befektetők nyereségre tehetnek szert ebben az országban. Ezen a mentalitáson pedig változtatni kell, és 25 év után végre meg kell érteni, hogy a külföldi befektetők kívánatosak, továbbá új értékeket hoznak Horvátországnak - jelentette ki.

hirdetés

 

A megbeszélésen elhangzott, hogy a külföldi befektetők nagyban hozzájárultak a horvát gazdasághoz. 2014-ben a külföldi tulajdonban lévő vállalatok adták a tőke 45 százalékát, a bevételek 50, az export 55, a foglalkoztatás 25 és befektetések 45 százalékát.

 

Ante Babic, a FIC főtitkára beszámolt arról, hogy a tavaly ősszel közzétett fehér könyv óta tovább rosszabbodtak a feltételek Horvátországban, a munkavállalást kivéve minden területen. A főtitkár szerint a törvénymódosítások, az újabb adónemek, az új adóelszámolási szabályzat, a jövedéki adó növekedése az üzemanyagoknál és a dohányáruknál, az építkezési területre bevezetett áfa, valamint a megtakarításokra és az osztalékra kivetett adó is mind kedvezőtlen hatással vannak a befektetői klímára.

 

"Igaz, hogy csökkentek egyes nem adójellegű járulékok, de ugyanabban a pillanatban újak is bevezetésre kerültek" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: aggasztó az igazságszolgáltatás helyzete is, mert a bíróságokról szól törvény módosításával (csökkentették a bíróságok számát az országban) tovább halmozódnak a nem megoldott ügyek.

 

A tanácskozáson 20-25 nagy külföldi vállalat képviselője vett részt, köztük Peter Wintermantel, a Mol magyar olajipari vállalat szakértője.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. április 2., kedd - A kockázati tőkéből alapított magyar Star Seismic Europe társaság tervezi és gyártja egy török toronyház földrengésvédelmi eszközeit.

brazil-fire-12-horizontal-gallery-1359456541.jpg

Eddig 3 embert tartóztatott le a rendőrség a döbbenetes brazil diszkótűz kapcsán, amelyben 233, zömmel 16 és 20 év közötti személy halt meg szörnyű körülmények között. A leégett Kiss Club-ban aznap éjjel egyetemi gólyabált is tartottak, hajnalban 300 és 500 közötti ember tartózkodhatott bent, így az ott tartózkodóknak csupán kis töredéke tudott megmenekülni.

Három földrengést észleltek csütörtök hajnalban Románia különböző térségeiben, miután az év első napján, kedden is több földmozgást regisztrált a román földtani intézet.