Horvát kormány: elengedett tartozások, nagyobb népszerűség

2015. február 9., hétfő 06:00

kuna400-1423406435.jpgZágráb, 2015. február 9. - Azzal, hogy a szociáldemokrata vezetésű horvát kormánykoalíció elengedte a legszegényebb állampolgárok tartozásait, 7,4 százalékkal növekedett a kabinet népszerűsége - derült ki a Promocija plus ügynökség által végzett közvélemény-kutatásból.

A szociális intézkedésnek köszönhetően a horvát kormány népszerűségi mutatója 20,4 százalékról 27,8 százalékra emelkedett. A kormány 60 ezer olyan állampolgárnak engedte el a tartozásait februártól, akik legfeljebb 35 ezer kuna (1,5 millió forint) adósságot halmoztak fel a bankokkal és a közműszolgáltatókkal szemben.

hirdetés

 

A kutatás szerint azonban továbbra is a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezet a kormányon lévő baloldali Horvát Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben. Jelenleg a HDZ 29,5 százalékon, az SDP 24,8 százalékon áll: az utolsó négy hónapban mindkét párt megnövelte támogatottságát, a HDZ 4, míg az SDP 4,7 százalékkal.

 

Őket követi harmadik politikai erőként az ORaH nevű zöldpárt 9,3 százalékkal, mindjárt mögötte pedig a Vilibor Sincic vezette Élőlánc 7,8 százalékkal. A semmiből előlépett politikai szervezet vezetője, a 25 éves Vilibor Sincic indult a minapi horvát elnökválasztáson, és meglepően jó eredményt ért el.

 

Érdekes adat, hogy a tisztségéből távozó Ivo Josipovic szociáldemokrata államfő továbbra is a legnépszerűbb politikus Horvátországban, holott elvesztette az elnökválasztást. Ő áll a lista élén 21,2 százalékkal és lekörözi az elnökválasztás januári második fordulójának győztesét, a HDZ jelöltjeként induló Kolinda Grabar-Kitarovicot, aki 17,8 százalékkal csak a második a politikusok népszerűségi listáján.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Boston, 2013. június 27., csütörtök - Lyukas tüdővel, törött bordával, bordaköziizom-szakadással és kiugrott vállal játszott Patrice Bergeron, a Boston Bruins kanadai csatára az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idei döntőjének utolsó, magyar idő szerint kedd hajnali mérkőzésén.

zagyva-golya400-1386700564.jpgÁtrepülte az Egyenlítőt és Kenya déli részén tartózkodik a Nógrád megyei Nemti község közelében 2012 augusztusában jeladóval ellátott, Zagyva nevű fehér gólya - adta hírül december 10-én a greenfo.hu portál.

Bukarest, 2013. június 11., kedd - Újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat - közölte a szervezet.