Google, Amazon, Starbucks: fizessetek adót!

2013. június 19., szerda 13:32

google-1371641711.jpg

A globális adóelkerülés a napokban végetért G8 csúcstalálkozó egyik fontos témája volt: a nagyhatalmak megegyeztek, hogy összefognak az óriásvállalatok adóelkerülései ellen, amelyek százmilliárdokkal károsítják az államokat.

Míg tíz éve legfeljebb egy hetilap gazdasági mellékletében kaphattak helyet az óriásvállalatok adóelkerülési ügyei, a gazdasági válság óta gyakran díszelegnek a címlapokon. A társadalom érzékenyebbé vált a pénzügyi inkorrektségre, és lassan átalakult a közfelfogás azzal kapcsolatban is, hogy az adócsalás valóban olyan bűntény-e, amelynek nincsenek konkrét áldozatai és károsultjai.

 

Az Egyesült Államokban, Delaware állam Wilmington városában létezik egy üzletház, ami papíron 287000 vállalkozásnak ad otthont.  A tulajdonos – aki titkolhatja kilétét – egy óra alatt be tudja itt jegyeztetni cégét, és a továbbiakban jelentős adókedvezményeket élvezhet.  Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Franciaország, Kanada, Olaszország és Japán vezetői kétnapos észak-írországi csúcstalálkozójukon úgy döntöttek, szeretnének véget vetni az ehhez hasonló extrém eseteknek, és hatékonyan megakadályozni az adómilliárdok eltűnését – ami gyakran teljesen legális, mégsem fair. Az eszköz, amellyel ezt megvalósíthatónak látják, a globális összefogás. Olyan törvényeket hoznának, amelyek kötelezővé teszik, hogy a vállalkozások nyilvánosságra hozzák valódi tulajdonosaik és irányítóik nevét. A nyilvános adattárakat a népszerű adóparadicsomnak számító kis szigeteken is elkészítik majd.

hirdetés

 

A nemzetközi nagyvállalatokat is megszorongatnák a csúcshatalmak, őket arra kényszerítenék, hogy abban az országban adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik. Az Amazon például több, mint 3 milliárd font értékben adta el termékeit az Egyesült királyság területén 2011-ben, ehhez képest viszont mindössze 1,8 milliós adóköltséget jelentett be, míg a Starbucks 400 millió fontos nyereség után egyáltalán nem fizetett társasági adót.

 

„Többet léptünk előre az utóbbi 24 órában, mint az elmúlt 24 évben” - értékelte George Osborne brit pénzügyminiszter a G8 eredményeit.

 

Svájc törvényhozásának alsóháza azonban már most nagy többséggel elvetette azt a javaslatot, amely szerint az amerikai kormányzatnak át kell adniuk minden adatot az amerikai állampolgárok számláira vonatkozóan, ami jelzi, hogy az alpesi ország továbbra is külföldiek adóparadicsoma akar maradni.

Kapcsolódó cikkek

a-szenergy-csapat-autoja-a-startvonalnal400-1432497043.jpgRotterdam, 2015. május 25. - Idén rekordszámú, hat diákcsapat képviselte hazánkat Európa egyik legnagyobb üzemanyag-hatékonysági  és innovációs diákversenyén, a Shell Eco-marathon Europe-on, amelyen az győz, akinek saját tervezésű autója a legtöbb kilométert képes megtenni egyetlen liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával.

Zágráb, 2015. március 11. - Kilátástalanság, növekvő munkanélküliség és egyre aggasztóbb szociális helyzet jellemzi Horvátországot - jelent meg a Novi List regionális napilapban.

Egy holland kutatás szerint rövid időn belül a kiskereskedelmi egységek negyede eltűnhet az online kereskedelem hatására. Angliában háromszázezer munkahely megszűnésével számolnak. Nem csak vásárlási szokásainkat, de városközpontjainkat is átalakíthatják a webáruházak.