Fél évszázad után ismét régész került a Louvre élére

2013. április 3., szerda 18:34

Párizs, 2013. április 3., szerda - A 49 éves Jean-Luc Martinez személyében fél évszázad után ismét régész került a Louvre múzeumának igazgatói székébe.

Francois Hollande francia köztársasági elnök a szerdai kormányülésen nevezte ki a világ leglátogatottabb múzeumának élére az elismert régészt és örökségvédelmi kurátort, aki 1997 óta dolgozik a Louvre-ban, s az elmúlt hat évben a Görög, Etruszk és Római kori gyűjtemény vezetője volt. Martinez a 12 év után leköszönő Henri Loyrette utóda lesz.
Aurélie Filippetti kulturális miniszter szerint Jean-Luc Martinez "köztársasági pályafutása alapján kiváló személyiség". "Olyan valaki, aki szerény családból származik és a végigjárta a lépcsőfokokat, először történész, majd örökségvédelmi kurátor lett" - tette hozzá közleményében.
Az antik szobrászat egyik legnagyobb szakértőjének számító régész ismeretterjesztő munkáiról is ismert, nevéhez fűződik a Louvre első fiókmúzeumának a megnyitása a Franciaország egykoron legjelentősebb bányászati központjának számító Lens-ban.
A képzőművészetek francia templomának számító Louvre új igazgatójának kinevezését a szakmán belül három hónapos kampány előzte meg: a Louvre belső jelöltjének legfőbb riválisa Sylvie Ramond, a Lyoni Képzőművészeti Múzeum igazgatója és Laurent Le Bon, a Pompidou központ metzi fiókmúzeumának vezetője volt.
A Le Monde című napilap szerint Hollande a leginkább konszenzusos jelöltet nevezte ki. A Louvre belső jelölésén összesen négyen indultak, de végül mindannyian felsorakoztak Martinez támogatására.
A Louvre új igazgatója Párizs egyik északi elővárosában, Seine-Saint-Denis-ben nőtt fel, karrierje kezdetén 1990 és 1992 között az egyik itteni gimnáziumban volt történelemtanár. 1993-ban felvették a nagy presztízsű École Francaise d'Athenes-be, ahol régészként működött. Történészi tanulmányai mellett ugyanis a Louvre iskolájában művészettörténetet és régészetet is végzett. Ezeket 1997-ig, a Louvre-ba kerüléséig egyetemeken is tanította, az antik művészetekről öt kötetet publikált. Az ógörög és a modern görög mellett kiválóan beszél angolul, spanyolul, olaszul, németül, latinul és japánul.
Marc Fumaroli akadémikus, a Louvre baráti körének elnöke szerint Martinez a "nagy tudósokhoz" méltó teljesítménye mellett a "modern kurátoroknak" járó tekintélyt is élvez.
A nagy népszerűségnek örvendő Henri Loyrette - akinek hivatali ideje alatt 5,1 millióról 8,3 millióra nőtt a Louvre látogatottsága - tavaly decemberben jelentette be, hogy 12 év után nem kíván újra pályázni a patinás intézmény vezetői tisztére.
Loyrette idestova 40 éve dolgozik a múzeumok világában, két jelentős Louvre-porjekt is az ő nevéhez fűződik: tavaly ősszel adták át a Párizs szívében álló intézmény új állandó iszlám szárnyát, amelyet eddig egymillióan kerestek fel, és a múzeum lens-i "fiókintézményét", amely négy hónap alatt 330 ezer látogatót vonzott. A harmadik jelentős projekt levezénylése, az Abu-Dzabiban nyíló Louvre átadása - mely az eredetileg kitűzött 2013-hoz képest csak 2016-ra készül el - már Jean-Luc Martinez feladata lesz.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Prága, 2013. február 13., szerda (MTI) - Cseh régészek a prágai Klementinum épületegyüttese alatti kutatásoknál megtalálták annak a 13. századbeli dominikánus kolostornak a maradványait, amelyről eddig az írásbeli említéseken kívül semmiféle bizonyíték nem létezett - közölte a cseh Nemzeti Könyvtár, amely jelenleg a volt jezsuita kollégium falai között működik.

Peking, 2013. június 7., péntek - Bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Pizza Hut gyorséttermi hálózat kínai vezetése egy balul elsült reklám miatt, miután az ország legalább öt városában tüntettek ellene vak emberek - jelentette a kínai média pénteken.

Boston, 2013. június 27., csütörtök - Lyukas tüdővel, törött bordával, bordaköziizom-szakadással és kiugrott vállal játszott Patrice Bergeron, a Boston Bruins kanadai csatára az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idei döntőjének utolsó, magyar idő szerint kedd hajnali mérkőzésén.