Facebook-megosztással sikerült a szervdonorok számát növelni

2013. június 18., kedd 22:16

images-1371586657.jpg

Egy friss tanulmány szerint ha a közösségi média oldalain felhívják a figyelmet a szervdonáció fontosságára, nő az adományozásra jelentkezők száma.

Miután a Facebook 2012 májusában engedélyezte, hogy a felhasználók profilján megjelenjen, ha szervdonornak jelentkeznek, az Egyesült Államokban már aznap 13 ezren iratkoztak fel a leendő donorok közé. Ez húszszor annyi, mint a napi regisztrációk átlagos száma - idézte a Live Science tudományos portál az American Journal of Transplantation folyóiratban megjelent tanulmányt.


    A közösségi média kezdeményezésének hatása tagállamonként eltérő volt az első napon: hétszeresére emelkedett Michiganben, százszorosára Georgiában - derült ki a felmérésből.

hirdetés


    "Kutatásunk az Egyesült Államok transzplantációs válságának megoldására irányul. Kiderült, hogy a közösségi háló értékes eszköze lehet a makacs közegészségügyi gondok új megközelítésének" - mondta Andrew Cameron, a kutatás egyik résztvevője, a baltomore-i John Hopkins Kórház májtranszplantációs vezető sebésze.


    Az Egyesült Államokban jelenleg 118 500-an vannak a szervre várók listáján, amelyre a Szervadományozás Egyesült Hálózata szerint tízpercenként kerül fel új név. Számtalan korábbi erőfeszítés ellenére sem nőtt a donorok száma, miközben drámaira szökött fel a rászorulóké. Átlagosan naponta 18-an halnak meg a várakozók közül.


    A Facebook kezdeményezésére most a felhasználó donorregisztrációja megjelenik az idővonalán, és barátai, családtagjai értesülhetnek róla. Emellett a portál el is irányítja a lakóhely szerinti regisztrációs intézménybe az érdeklődőt. A növekedés oka az is lehet, hogy "baráti környezetben" az emberek szívesebben hoznak döntést nehéz kérdésekben, mint például a közlekedési hatóságnál, ahol szintén várják a szervadományozók jelentkezését.

 

    A kezdeti lelkesedést követő hetekben azonban csökkent a jelentkezések száma. A kutatók szerint további munkára van szükség, hogy fenntartsák az érdeklődést.


    "Az előttünk álló kihívás a Facebook, a Twitter, a YouTube vagy az Instagram közösségi oldal hatékonyabb és tartósabb eredménnyel járó felhasználása" - írták a tanulmány szerzői.

Kapcsolódó cikkek

klein-david-annapurna400-1459912496.jpg

Budapest-Katmandu, 2016. április 6. - Klein Dávid azt a 8091 méter magas csúcsot készül elérni a Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében, amelyet 2012-ben Horváth Tibornak, illetve akkori társainak, Erőss Zsoltnak, Kollár Lajosnak és Mécs Lászlónak nem sikerült.

68254-1363027006.jpg

Elisany da Cruz Silva még csak 17 éves, de már 206 centi magasból szemléli a világot. Ismét bebizonyosodott, hogy nem a méret a lényeg: a lány szívét egy sokkal alacsonyabb fiú hódította meg.

no-szemuveggel400-1425730376.jpgBudapest, 2015. március 8. - Csökkent a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 27 vizsgált tagállamában - derült ki a PwC tanácsadó cég által összeállított Nők a munkában mutatóból (Women in Work Index), amelynek legfrissebb, 2013-ra vonatkozó adatait az idei nőnapra időzítve jelentették meg.