Először tesznek "rövidített" űrutazást a Nemzetközi Űrállomáshoz

2013. március 27., szerda 21:38

Moszkva, 2013. március 27., szerda  - Először indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) olyan legénység, amely mindössze hat óra alatt teszi meg az utat a Szojuz TMA-08M űrhajóval - jelentették be szerdán a kazahsztáni Bajkonurban.

Az új legénységet, amelynek összetételét most hagyta jóvá az állami bizottság, Christopher Cassidy amerikai, valamint Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov orosz űrhajósok alkotják.
 A tervek szerint pénteken indulnak az ISS-re.
 Korábban két napot vett igénybe az űrhajók eljutása a Nemzetközi Űrállomáshoz.
 Pavel Vinogradov, a legénység orosz parancsnoka szerint a "rövidített" űrutazás, avagy "gyorsmegközelítés" egy sor előnnyel jár. Lehetővé teszi például, hogy a különböző orvosi és biológiai kutatásokhoz olyan anyagokat is szállítsanak az űrállomásra, amilyeneket korábban, a két napig tartó repülés miatt nem vihettek magukkal. "Ilyen rövid idő alatt akár fagylaltot is vihetünk magunkkal" - tréfálkozott az orosz űrhajós. 
Űrhajózással foglalkozó honlapok megjegyzik, hogy a "gyorsmegközelítés" irányítási feltételeit korábban a Progressz teherűrhajókkal próbálták ki, most először sikerülhet embereket is a szokásos eljárás, a két nap helyett mindössze hat óra alatt feljuttatni az űrállomásra.

hirdetés

 Az űrhajósoknak az eddig két napra elosztott munkát hat óra alatt kell elvégezniük, s maga az utazás is más jellegű lesz. A "gyorsmegközelítés" nem hagy időt arra, hogy az űrhajósok a fellövés után megszabaduljanak szkafandereiktől, el sem hagyhatják ülésüket, nem mehetnek át a tágasabb kabinba, ugyanabban a pózban kell hat, a fellövés előtti időt is beleszámítva tíz órát eltölteniük, s közben felkészíteniük az űrhajót az űrállomás megközelítésére és a dokkolására. Radikálisan rövidül az idő a súlytalanság állapotának a megszokására is.
 Az új eljárás mögött egyes szakemberek takarékossági megfontolásokat is sejtenek.

Kapcsolódó cikkek

0584-szeptember-11-het-dolog-amit-eddig-nem-tudtunk-a-terror-elleni-haborurol-1410444755.jpg

Sokkolta a világot a terrortámadás, ami miatt az amerikai biztonsági szolgálat teljes készültségben várta ezt a napot, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan. A tragikus évforduló ugyanis nem csak az amerikaiak számára fontos, az iszlamista terrorszervezetek is szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak szeptember 11-nek, noha fenyegetésről egyelőre nem tudni.

Tokió, 2013. április 4., csütörtök - Japán az idén Kína után a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat a megújuló forrásokból származó áramért a piacinál magasabb árakat kínáló kormányzati ösztönző programnak köszönhetően - jelentette csütörtökön a Bloomberg.

debatte400-1473883039.jpg

Budapest, 2016. szeptember 15. - Tíz közép- kelet-európai ország győztesei szeptember 19. és 23. között találkoznak egymással Prágában, és a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedőben a végső győzelemért küzdenek. Magyarországot a pécsi Nick Patrick, az országos döntő nyertese és a második helyezett budapesti Budai Dóra képviseli.