Elhurcolt malenkij robotosok nyomában

2016. október 23., vasárnap 07:00

Budapest, 2016. október 23. - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre október 21-én több mint kétszáz fővel, különvonattal ötnapos történelmi zarándokútra indult Romániába a Baranyából, Somogyból,Tolnából és az ország más területeiről elhurcolt malenkij robotosok nyomában.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kiemelt programjának résztvevői között jelentős számban vannak érintettek, akiknek a szüleit hurcolták el a szovjet GUPVI lágerekbe. Az ország szinte minden területéről - Pécs, Komló, Szekszárd, Budapest, Miskolc, Szerencs, Debrecen, Ceglédbercel, Baja, Gara - érkeztek.

hirdetés

 

Útközben érintik azokat az állomáshelyeket, ahonnan az erdélyi szászokat és az ott élő magyarok százait, ezreit marhavagonokban a Szovjetunió lágereibe deportálták.

 

A zarándokút első állomása Arad, ahol a delegációt fogadja Pécs testvérvárosának, Aradnak alpolgármestere, Bognár Levente. A zarándokút többi állomásán is találkoznak a város vezetőivel.

 

Az út célállomása Foksány és Jassi, a két nagy foglyokat elosztó és átrakó hely. Megemlékezés és koszorúzás a helyi német és monarchia kori katonai temetőben, az egykori tábor helyszínének meglátogatása.

 

Az út során, Aradon, Barcaföldváron, Kolozsváron megemlékezések,koszorúzások lesznek. Lügeten emlékműavatás, Jassiban (Jászvásár) és Foksányban emléktábla-elhelyezés. Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetemen konferencia és kiállítás. A helyi programokat együttműködő partnerként a kolozsvári Homo Ludens Alapítvány szervezi.

 

Forrás: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre / MTI OS

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel, 2014. március 28. - Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen - ismertették az uniós intézmény egyes tagállamokkal szembeni kötelezettségszegési eljárások keretében megtett legutóbbi lépéseit.

xvi-benedek-1360780247.jpg

Utolsó miséjét tartotta ma XVI. Benedek pápa. Az elmúlt napokat imádkozással és gondolkodással töltötte, ám döntése végleges: lemond.

Budapest, 2014. november 3. - Minél több oktatási intézménybe szeretné eljuttatni Poppy nevű robotját az Európai Kutató Tanács, amelynek alkatrészei egy 3D-nyomtatóval egyszerűen létrehozhatóak.