Egyre aggasztóbb szociális helyzet a horvátoknál

2015. március 12., csütörtök 06:00

Zágráb, 2015. március 11. - Kilátástalanság, növekvő munkanélküliség és egyre aggasztóbb szociális helyzet jellemzi Horvátországot - jelent meg a Novi List regionális napilapban.

A különböző jelentések szerint Horvátországban csaknem 55 ezer munkavállaló nem kapja meg a fizetését az elvégzett munkáért, több mint 80 ezren minimálbérért dolgoznak (100 ezer forint), továbbá 320 ezer embernek tartozás miatt zárolták a bankszámláját és 115 ezren élnek valamilyen szociális juttatásból, és ez csak egy része annak a szomorú valóságnak, amely Horvátország szociális helyzetére utal - írta alap.

hirdetés

 

A 4 milliós országban mindössze 1,29 millió ember dolgozik fizetésért vagy anélkül, a nyugdíjasok száma pedig elérte az 1,38 milliót. A lakosság 19,5 százaléka a szegénység küszöbén él. 15 százalékuknak arra sincs pénze, hogy kifizesse a rezsit vagy hetente kétszer húst tegyen az asztalra. A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak az idős, egyedülálló emberek és a 65 év körüliek.

 

Horvát a kormány januárban hozott döntése alapján elengedik azoknak a polgároknak a tartozásait, akik legfeljebb 35 ezer kuna (1,5 millió forint) adósságot halmoztak fel a bankokkal és a közműszolgáltatókkal szemben. Mintegy 60 ezer embert érint az intézkedés, de ez nem segít azokon, akiknek már árverés alá került a háza vagy lakása. A horvát gazdasági kamara adatai szerint jelenleg 2236 ingatlan van árverés alatt, a kilakoltatások pedig mindennaposak - írta a lap.

 

A munkalehetőség hiánya miatt (a horvát statisztikai hivatal adatai szerint januárban 20 százalék felett volt a munkanélküliség aránya), a jobb élet reményében tömegesen hagyják el az országot a fiatalok.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Los Angeles, 2016. november 11. - Meghalt Leonard Cohen - derül ki a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán hajnalban közzétett üzenetből.

brazil-fire-12-horizontal-gallery-1359456541.jpg

Eddig 3 embert tartóztatott le a rendőrség a döbbenetes brazil diszkótűz kapcsán, amelyben 233, zömmel 16 és 20 év közötti személy halt meg szörnyű körülmények között. A leégett Kiss Club-ban aznap éjjel egyetemi gólyabált is tartottak, hajnalban 300 és 500 közötti ember tartózkodhatott bent, így az ott tartózkodóknak csupán kis töredéke tudott megmenekülni.

parley-alonso-water400-1478411987.jpg

Budapest, 2016. november 6. - Az adidas már korábban csatlakozott az óceánokba kerülő műanyagszemét ellen küzdő Parley for the Oceans kezdeményezéshez. A cég most két legendás futballklub mezeit, valamint az UltraBOOST Uncaged futócipő modellt is elkészítette az óceánokból kihalászott műanyag hulladékból. De ez csupán az első lépések egyike volt.