Devizahitelek: a horvátoknál felmerült a kunásítás ötlete

2015. január 19., hétfő 06:00

svajci-frank400-1421612250.jpgZágráb, 2015. január 19. - A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna - nyilatkozta Goran Alaksic közgazdász a Jutarnji List horvát napilapnak.

Alaksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte egy hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

hirdetés

 

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy "egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság". Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után. A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

 

Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt - írta alap.

 

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Boston, 2013. június 27., csütörtök - Lyukas tüdővel, törött bordával, bordaköziizom-szakadással és kiugrott vállal játszott Patrice Bergeron, a Boston Bruins kanadai csatára az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idei döntőjének utolsó, magyar idő szerint kedd hajnali mérkőzésén.

Düsseldorf, 2014. november 23. - Stressz és kevés vásárló: ez az, amit a vendéglátással foglalkozó műsorok nap, mint nap mutatnak a hoteltulajdonosok és élelmiszerszolgáltatók világáról. A METRO start-up kutatása ellenkező képet mutat: a megkérdezettek túlnyomó többsége elégedett a saját üzletével. Ezeknek a független vállalkozásoknak a legnagyobb problémája a szakképzett személyzet hiánya, ami fontos hír azon magyarok számára, akik a németországi munkakeresést tervezik.

Budapest-Pécs, 2014. június 30. - Erősödhet a magyar-török kulturális együttműködés, miután Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Oguz Öcan, a török nemzeti UNESCO bizottság elnöke pécsi találkozóján új együttműködési lehetőségek rajzolódtak ki - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága tegnap az MTI-vel.