Brit vihar: súlyos fennakadások a közlekedésben, halottak

2013. október 28., hétfő 19:55

tree-storm-britain400-28-10-2013-1382986499.jpgLondon, 2013. október 28. - Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint félmillió angliai háztartás maradt áramellátás nélkül, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

Az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna estére északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.
   

A viharnak legalább négy, de valószínűleg inkább öt halálos áldozata van. Az orkán a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják. A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán. London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, amikor autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban. A nyugat-londoni Hounslow kerületben egy kidőlő fa megrongált egy gázvezetéket, a kiömlő gáz berobbant, és a detonációban három lakóház összeomlott. A mentőalakulatok a romok között egy férfi és egy nő holttestét találták meg.
   

hirdetés

London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák vagy a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még az esti csúcsforgalomban is voltak kisebb fennakadások, bár a vonalak zöme a londoni tömegközlekedést felügyelő városházi cég, a Transport for London közlése szerint már üzemelt.
   

Anglia déli felében a nap jelentős részében gyakorlatilag állt a vasúti forgalom is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. London vonzáskörzetében 300 fa dőlt az elővárosi vasutak pályahálózatára.  
   

Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva.
   

Megrongálódott a brit kormányfői hivatal irodahelyiségeinek otthont nyújtó patinás londoni épület, a Downing Street mögött emelkedő Cabinet Office is, amelyre rádőlt egy daru. Az incidensben senki nem sérült meg, de elmaradt Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szokásos havi sajtóértekezlete.
   

Az energiaszolgáltatókat képviselő szervezet, a UK Energy Networks hétfő esti összesítése szerint a vihar által leszaggatott vezetékek, illetve a vezetékekre dőlt fák miatt a nap folyamán összesen 600 ezer háztartás maradt áram nélkül a déli országrészben. A helyreállítás folyamatosan zajlott, de még hétfő este is meghaladta a 200 ezret azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyekben nem volt áramszolgáltatás.
   

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte. Az első, reggeli járat kisebb, a délutáni egyórás késéssel fel is szállt, és az esti kiírás szerint a Budapestre éjszaka érkező - kedd reggel visszainduló - BA-járat menetrendjét sem érintették a törlések.
   

A meteorológiai szolgálat kimutatása szerint London környékén éppen Heathrow-n mérték a legerősebb vihart; itt az orkán tetőpontján 112 kilométer/órás széllökések voltak. A Wizzair, illetve az easyJet által a londoni Luton repülőtér és Budapest között közlekedtetett - összesen négy - járatpár, valamint a Ryanair három stanstedi és az easyJet London/Gatwickről indított egy hétfői budapesti járata is üzemelt e repülőterek információs szolgálata szerint.
   

A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt. A repülőtér szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cégek repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.

 

Forrás: MTI, fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

google-1371641711.jpg

A globális adóelkerülés a napokban végetért G8 csúcstalálkozó egyik fontos témája volt: a nagyhatalmak megegyeztek, hogy összefognak az óriásvállalatok adóelkerülései ellen, amelyek százmilliárdokkal károsítják az államokat.

Három földrengést észleltek csütörtök hajnalban Románia különböző térségeiben, miután az év első napján, kedden is több földmozgást regisztrált a román földtani intézet.

keregeto-afrikai-gyerekek400-1456289174.jpg

Budapest, 2016. február 24. - Az ENSZ FAO szerint súlyosbodó élelmiszerhiány és ellátási nehézségek várnak Afrika több országára idén - hívja fel a figyelmet nemrég megjelent közleményében a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda.