Brit vihar: súlyos fennakadások a közlekedésben, halottak

2013. október 28., hétfő 19:55

tree-storm-britain400-28-10-2013-1382986499.jpgLondon, 2013. október 28. - Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is. Több mint félmillió angliai háztartás maradt áramellátás nélkül, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

Az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna estére északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.
   

A viharnak legalább négy, de valószínűleg inkább öt halálos áldozata van. Az orkán a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják. A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán. London egyik északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, amikor autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban. A nyugat-londoni Hounslow kerületben egy kidőlő fa megrongált egy gázvezetéket, a kiömlő gáz berobbant, és a detonációban három lakóház összeomlott. A mentőalakulatok a romok között egy férfi és egy nő holttestét találták meg.
   

hirdetés

London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák vagy a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még az esti csúcsforgalomban is voltak kisebb fennakadások, bár a vonalak zöme a londoni tömegközlekedést felügyelő városházi cég, a Transport for London közlése szerint már üzemelt.
   

Anglia déli felében a nap jelentős részében gyakorlatilag állt a vasúti forgalom is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. London vonzáskörzetében 300 fa dőlt az elővárosi vasutak pályahálózatára.  
   

Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva.
   

Megrongálódott a brit kormányfői hivatal irodahelyiségeinek otthont nyújtó patinás londoni épület, a Downing Street mögött emelkedő Cabinet Office is, amelyre rádőlt egy daru. Az incidensben senki nem sérült meg, de elmaradt Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szokásos havi sajtóértekezlete.
   

Az energiaszolgáltatókat képviselő szervezet, a UK Energy Networks hétfő esti összesítése szerint a vihar által leszaggatott vezetékek, illetve a vezetékekre dőlt fák miatt a nap folyamán összesen 600 ezer háztartás maradt áram nélkül a déli országrészben. A helyreállítás folyamatosan zajlott, de még hétfő este is meghaladta a 200 ezret azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyekben nem volt áramszolgáltatás.
   

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A légikikötő járatinformációja a British Airways három hétfői budapesti járatának mindegyikét ugyanakkor indulásra jelölte. Az első, reggeli járat kisebb, a délutáni egyórás késéssel fel is szállt, és az esti kiírás szerint a Budapestre éjszaka érkező - kedd reggel visszainduló - BA-járat menetrendjét sem érintették a törlések.
   

A meteorológiai szolgálat kimutatása szerint London környékén éppen Heathrow-n mérték a legerősebb vihart; itt az orkán tetőpontján 112 kilométer/órás széllökések voltak. A Wizzair, illetve az easyJet által a londoni Luton repülőtér és Budapest között közlekedtetett - összesen négy - járatpár, valamint a Ryanair három stanstedi és az easyJet London/Gatwickről indított egy hétfői budapesti járata is üzemelt e repülőterek információs szolgálata szerint.
   

A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt. A repülőtér szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cégek repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.

 

Forrás: MTI, fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Peking, 2014. március 1. - Kína kiberhatalommá válását szeretné elérni Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár, aki vezetője lett egy, az internetbiztonságot és informatizálást központilag irányító új csapatnak - derült ki a csoport első üléséről kiadott közleményből.

Luxembourg-Budapest, 2015. október 12. - Szerdán, október 14-én avatják fel Serge Ecker luxemburgi művész Meluzina címet viselő szobrát Luxemburg fővárosában, az Alzette-folyó partján.

Dan Zamfirescu a Nagy Románia Párt (PRM) jelöltjeként kap mandátumot, miután a párt listáján 2009-ben EP-képviselővé lett Gigi Becali futballmecénást decemberben a román parlament képviselőjévé választották, és lemondott európai parlamenti mandátumáról. Zamfirescuról, aki 1980-tól 1990-ig a Securitate, majd 1990-től 2002-es nyugdíjazásáig a Román Hírszerző Szolgálat tisztje volt, a román átvilágítási intézet 2007-ben megállapította, hogy a rendszerváltás előtt "politikai rendőrségi tevékenységet" folytatott - írta Romania Libera című bukaresti napilap.