Bővülnek a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok

2013. június 18., kedd 17:01

 Washington/Budapest, 2013. június 18., kedd - A közeljövőben jelentősen bővülnek a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, miután Washingtonban több amerikai nagyvállalat vezetőjével is megbeszélést folytatott.

Nemcsak a magyar kormány, hanem az amerikai cégek is úgy értékelik, hogy a magyar-amerikai gazdasági együttműködés egy sikertörténet - fogalmazott Szijjártó Péter, jelezve, hogy ennek köszönhetően az amerikai beruházások Magyarországon tavaly, év végére elérték a kilenc milliárd dollárt. Hatszáz amerikai vállalat működik Magyarországon, ahol az elmúlt tíz évben az amerikai cégek 40 ezer új munkahelyet hoztak létre fejlesztéseikkel - ismertette.

 

Az amerikai vállalatok pozitívan értékelik a magyar befektetési és beruházási környezetet - folytatta az államtitkár -, ezért a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) nyolc amerikai nagyvállalattal tárgyal magyarországi bővítésről, új termelőegységekről, új gyárakról és új munkahelyek százairól. Az egyeztetések alapján kijelenthető: a közeljövőben tovább bővülnek, méghozzá jelentősen, a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok - állapította meg Szijjártó Péter. A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok bővülésében főszerepet játszó ágazatok között említette az autóipari beszállítást, a napi fogyasztási cikkek gyártását, a számítástechnikai ipart, az élelmiszer-feldolgozó ipart és az elektromos ipari gyártást.

hirdetés

 

Az amerikai cégeknek a magyar befektetési környezetet az alacsony személyi jövedelemadó, a rugalmas munka törvénykönyve és a munkavállalók képzettsége teszi rendkívül kedvezővé - mutatott rá a külgazdasági államtitkár.

 

Kifejtette azt is, hogy az amerikai politikai és üzleti szereplők elismerik a magyar gazdaság teljesítményét, pozitívan értékelik a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, valamint az államadósság és a költségvetési hiány csökkentését.

 

Szijjártó Péter végül elmondta: az amerikai-magyar együttműködés legsikeresebb területe a gazdaság mellett a biztonságpolitika, Washingtonban ugyanis nagyra értékelik Magyarország afganisztáni katonai teljesítményét és a nyugat-balkáni stabilizációban való szerepvállalását.

 

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Washingtonban megbeszélést folytatott mások mellett a Procter and Gamble, az IBM, a Citigroup, a GE, a Honeywell és a Cargill vezetőjével, találkozott a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnökével és a kongresszus magyar baráti tagozatának vezetőivel.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

polosokgyoztek-barcelona-2013-1375569268.jpgBarcelona, 2013. augusztus 3. - Világbajnok lett a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a vizes vb-n a szombat esti döntőben 8-7-re nyert Montenegró ellen. Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg a vb-k történetében, s ezzel a legeredményesebb nemzetté vált az olaszokat megelőzve. A mieink legutóbb 2007-ben állhattak dobogóra, akkor a második helyen végeztek.

nokia-1398256651.JPGEspoo, Finnország, 2014. április 23. - Péntektől kikerül a Nokia cég kezéből a Nokia-telefonok gyártása, a Microsoft ugyanis felvásárolta a vállalat legfontosabb üzletágait. Az új név ezentúl: Microsoft Mobile.

aleks-1357138092.jpg

Az orosz ellenzék egyik fő vádpontja a Putyin rezsimmel szemben  –  a szabadságjogok megnyirbálása mellett –  a mértéktelen korrupció. A hatalom, mint már sokszor, saját fegyverét fordítja az ellenzék ellen, és egyik legnépszerűbb vezetőjüket hatalmas összegű lopással gyanúsítja meg. A blogger Navalnij nem először kerül az orosz rendőrség kezébe.