Belassult a horvát OTP

2013. május 14., kedd 11:16

Zágráb, 2013. május 14., kedd - Szezonálisan gyengébb negyedévi működési eredmény mellett 507 millió forint adózott eredményt ért el az OTP banka Hrvatska (OBH) 2013 első három hónapjában, ami az előző negyedévinél 52, az egy évvel korábbinál 33 százalékkal kevesebb - közölte az OTP Bank Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent gyorsjelentésében.

A gyorsjelentés szerint az OBH csoport profitjának alakulását a szezonálisan gyengébb működési eredmény mellett alapvetően az előző negyedévhez képest 22 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 10 százalékkal emelkedő kockázati költségképzés befolyásolta.

 

A horvát leánybank bevételei az első negyedévben 2 százalékkal maradtak el az előző negyedévitől, elsősorban a díj- és jutalékbevételek 11 százalékos visszaesése és a forintban 1 százalékkal emelkedő, kunában 3 százalékkal gyengülő kamatbevétel miatt.

hirdetés

 

A működési költségek az előző negyedévhez képest 15 százalékkal, éves szinten 1 százalékkal emelkedtek.

 

Az első negyedévben folytatott sikeres értékesítési kampány eredményeként, amelynek középpontjában a kunában denominált személyi hitelek álltak, a bruttó árfolyamszűrt lakossági hitelállomány negyedéves szinten 1 százalékkal emelkedett. A vállalati hitelállomány 7 százalékos emelkedése a stagnáló önkormányzati állomány mellett elsősorban a nagyvállalati hitelek növekedésének köszönhető.

 

A teljes hitelállomány a negyedév során 3 százalékkal növekedett, amelynek következtében az OBH piaci részesedése 0,1 százalékpontos negyedéves emelkedéssel 3,4 százalékra javult. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 10,9 százalékra csökkent, a céltartalék-fedezettség 62 százalék közelébe nőtt.

 

Az OBH árfolyamszűrt betétállománya 2013 első negyedévében - részben a februártól minden szegmensben csökkenő betéti kamatok hatására - a lakossági és a kisvállalati portfólióval egyetemben stagnált. A nagyvállalati szektor betétállománya 5 százalékkal visszaesett. A piac zsugorodása következtében a horvát leánybank betétpiaci részesedése ennek ellenére változatlanul 4,4 százalék.

 

A növekvő hitel- és stagnáló betétállomány következtében a nettó hitel/betét-mutató negyedéves szinten 3 százalékponttal 83 százalékra emelkedett.

 

Az OTP Bank Nyrt. közleménye szerint az OTP banka Hrvatska tőkemegfelelési mutatója stabilan 16 százalék, míg a szabályozói minimum 12 százalék.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

Zágráb-Párizs, 2015. november 15. - Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió.

images-1373490914.jpg

Egy embrionális állapotban lévő úgynevezett protocsillagot fedeztek fel kutatók a Földtől 11 ezer fényévnyi távolságra: a csillagembrió jelenlegi állapotában ötszázszor nagyobb tömegű a Napnál, de a születési folyamat végére "csak" százszor lesz nagyobb annál.

Százöt évesen is átment egy amerikai matróna az autóvezetői vizsgán, ami jogosítványa meghosszabbításához kellett.