Bárki vásárolhat magának egy darabkát a Holt-tengeri tekercsekből

2013. május 30., csütörtök 16:35

Washington, 2013. május 30., csütörtök - A Holt-tengeri tekercsek darabkáit árulja a nemzetközi műkincspiacon egy palesztin család, nem kis felháborodást keltve ezzel a régészek és a Bibliával foglakozó történészek körében.

A Holt-tenger térségének egyik barlangjában felfedezett állatbőr pergamenek - amelyek közül az elsőket 1947-ben találták - a héber Biblia legkorábbi ismert változatai közé tartoznak, és felbecsülhetetlen értékű dokumentumokként tekintenek rájuk. A kaliforniai Azusa Pacific University és a texasi Southwestern Baptist Theological Seminary, a világ egyik legnagyobb papi szemináriuma például milliókat költött a tekercsek darabjainak megvásárlására.

hirdetés

 

A pergamenek apró töredékeit - néhányuk nem nagyobb egy postai bélyegnél - hírverés nélkül árulja a nemzetközi műkincspiacon William Kando, akinek családja korábban több tekercset is eladott neves kutatóknak és intézményeknek. Most arra a "maradékra" próbálnak vevőt találni, amelyet korábban nem tudtak értékesíteni. A férfi elmondta, az elmúlt években egy svájci széfben őrizték az értékes iratok darabjait.

 

A kéziratdarabkák árusításának híre igencsak meglepte a kutatók egy részét, akik közül sokan nem is tudták, hogy a tekercseknek még vannak megszerezhető darabjai. Az izraeli kormány régészeti hatósága szerint azonban a pergamenek minden egyes darabját Izrael kulturális tulajdonának kellene tekinteni.

 

Néhány kutató úgy véli, hogy további értékes antik dokumentumok kerülhetnek elő a Holt-tenger térségében lévő barlangokból - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

aleks-1357138092.jpg

Az orosz ellenzék egyik fő vádpontja a Putyin rezsimmel szemben  –  a szabadságjogok megnyirbálása mellett –  a mértéktelen korrupció. A hatalom, mint már sokszor, saját fegyverét fordítja az ellenzék ellen, és egyik legnépszerűbb vezetőjüket hatalmas összegű lopással gyanúsítja meg. A blogger Navalnij nem először kerül az orosz rendőrség kezébe. 

hacker-1395761695.png

Budapest, 2014. március 25. - A vállalatok több mint 60 százalékát érte valamilyen jellegű kibertámadás az elmúlt év során, de informatikusok mégis jobban tartanak a vállalati alkalmazottaktól és az alvállalkozóktól, mint a hackerektől - tájékoztatta a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselete az MTI-t a Cyberthreat Defense Report 2014 tanulmány megállapításairól.

Washington, 2013. május 28., kedd - Erdőtüzek miatt mintegy 4 ezer embert kellett evakuálni a dél-kaliforniai Santa Barbara megyében - közölte honlapján kedden az NBC televízió.