Az „elhallgatott történelem” áldozataira emlékeznek

2016. november 15., kedd 07:00

Budapest, 2016. november 15. - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) a mai napon több mint száz fővel, külön buszokkal ötnapos történelmi zarándokútra indul Felvidékre, Szlovákia-Lengyelország-Ukrajna irányába. A Történelmi zarándokút célja, hogy megemlékezzenek az "Elhallgatott történelem" áldozataira, a Malenkij robotra hurcoltak útvonalán.

Az emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket, rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a történelmi zarándokút résztvevői.

 

A GULAG-GUPVI Emlékbizottság által támogatott, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások Emlékév kiemelt programjának résztvevői között jelentős számban vannak érintettek, akiknek a szüleit, rokonait hurcolták el a szovjet lágerekbe. Az ország szinte minden területéről érkeztek (Pécs, Bonyhád, Szigetvár, Budapest, Ózd, Szerencs, Sopron, Ceglédbercel, Sárospatak).

hirdetés

 

A zarándokút első két napján Szepsi (Szlovákia), majd Szanok(Lengyelország) megállóhelyeken megemlékezések, koszorúzások lesznek, majd  a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség  segítségével emlékeznek meg az elhurcolt áldozatokról Lembergben. Sztráij-Szamborban(Ukrajna) emlékmű-avatáson vesznek részt az egykori lágertemető helyén létesített emlékparkban, a volt és hírhedté vált NKVD 22.számú hadifogoly és internáltak gyűjtő-, továbbító tábora, rabtemetőjének helyén.

 

Az emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket és rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a történelmi zarándokút résztvevői.

 

Ungvár, Beregszász után a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tartanak a Szolyvai Emlékparkban. A megemlékezés keretében sor kerül a mintegy négy ezer áldozat neveit tartalmazó hatvan emléktábla, és a "malenkij robotosok" történelmi emlékösvényének felavatására, felszentelésére.

 

Szolyván, a csupán a nemzetiségük miatt elhurcolt ártatlan emberek pusztulásának helyszínén helyi kezdeményezésre 1990-ben emlékpark létesült. Ennek siratófalára 130 kárpátaljai magyarlakta település közel tízezer áldozatának nevét vésték fel.

 

A zarándokút résztvevői a megemlékezések mellett nemzetközi konferencián, emlékkiállításokon is részt vesznek.

 

Forrás: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre / MTI OS

Kapcsolódó cikkek

31787-28157-ferenc-papa4-1-1373023387.jpg

A hit erejéről, de a világot sújtó társadalmi és kulturális válságról is szól Ferenc pápának a Vatikánban pénteken bemutatott Lumen fidei (A hit fénye) című első enciklikája, melyet az egyházfő elődjével, XVI. Benedekkel közösen írt meg.

nokia-1398256651.JPGEspoo, Finnország, 2014. április 23. - Péntektől kikerül a Nokia cég kezéből a Nokia-telefonok gyártása, a Microsoft ugyanis felvásárolta a vállalat legfontosabb üzletágait. Az új név ezentúl: Microsoft Mobile.

Washington, 2013. március 28., csütörtök  - Egy karácsonyi üdvözlőlap keretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown elemi iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által csütörtökön nyilvánosságra hozott iratokból.