Amerikai topmenedzserek: hol a legjobb a fizetés?

2016. január 18., hétfő 06:05

kisfiu-menedzser400-1452981467.jpg

New York, 2016. január 18. - A Bloomberg ügynökség nemrégiben kiértékelte az amerikai topmenedzserek fizetését. Amellett, hogy a világ legerősebb gazdaságának és cégeinek vezetői ők, kiváltságos helyzetben is vannak, hisz nem meglepő módon óriási javadalmazásokat visznek haza.

De vajon melyek azok az ágazatok, ahol a topmenedzserek a legnagyobb fizetést kaphatják? Íme a lista:

 

Telekommunikációs iparág

 

Az amerikai telekommunikációs iparban dolgozó vállalatvezetők igen szerencsés helyzetben vannak, hisz ők átlagban éves szinten mintegy 24 millió amerikai dollárral gazdagodnak. Fizetésük azonban a többi vezető ágazathoz képest "szerénynek" mondható, így ők a lista 9. helyét foglalják el.

 

Építőipar

 

Az amerikai gazdaság teljesítőképességét bizonyítja az, hogy az építőipari befektetők és vezetők több pénzt vihetnek haza, mint a telekommunikációban dolgozók.

 

Fogyasztási cikkek ipara

 

Gazdasági szakemberek által gyakran hangoztatott vélemények alapján ott, ahol erős a gazdaság, a vásárlóerő valamint a vásárlási kedv is jelentősen megugrik. Így nem csoda tehát, hogy a fogyasztási cikkek iparában dolgozó vállalatvezetők és menedzserek javadalmazása is kiemlkedő. Meglepő módon azonban a javadalmazások alacsonyabbak azoknál a vállalatoknál, amelyek alapvető fogyasztási cikkeket - például élelmiszereket forgalmaznak - azonban ezek a vezetők sem panaszkodhatnak, hisz éves szinte átlagosan 28 millió dolláros javadalmazással rendelkeznek.

hirdetés

 

Kőolaj- és energiaipar

 

A kőolaj- és energiaiparban dolgozó vállalati vezetők sem panaszkodhatnak, hisz annak ellenére, hogy a kőolaj ára az elmúlt időszakban megviccelte a gazdasági szakembereket is, és rég nem látott csökkenéseket produkált, itt a vállalati vezetők még így is évi 28 millió dollárt keresnek.

 

Nagyipari cégek

 

Még ennél is jobb helyzetben vannak a jól teljesítő amerikai nagyipari cégek, mint például az Alcoa. Itt a vállalati javadalmazások az évi 29 millió dolláros határt is elérhetik.

 

Egészségügyi szolgáltatások ágazata

 

Nem meglepő módon az egészségügyi szolgáltatások ágazata Amerikában is igen szép bevételeket hoz, nem meglepő tehát, hogy az itt dolgozó vállalatvezetők javadalmazása is kiemelkedő - éves szinten átlagosan mintegy 34 millió dollár.

 

Pénzügyi és befektetési szektor

 

A dobogós helyeken immáron olyan wall-streetes cégvezetőket találunk, akik az amerikai befektetési és pénzügyi szektorban töltenek be vezető szerepet. Azonban a top-vezetőktől eltekintve - akik természetesen dúsgazdagok - a pénzügyi szektorban a vezetői fizetések "csak" a 36 millió dollárt érik el.

 

Internetes-technológiai cégek

 

A képzeletbeli dobogó második helyét a technológiai cégek foglalják el. Mint a pénzügyi szektorban is, természetesen itt is vannak dúsgazdag vállalkozók és cégvezetők - mint például Mark Zuckerberg vagy akár Larry Ellison (Oracle - 100 millió dollár/év), azonban az átlagos menedzseri fizetés ebben az iparágban évi 41 millió dollárra rúg.

 

Luxuscikkek iparága

 

Aki a képzeletbeli dobogó első helyét elfoglalja - és méltán örülhet - az nem más, mint Nicholas Woodman, aki a 2014-es évben mintegy 285 millió amerikai dollárt zsebelt be fizetésként. Woodman a GoPro kamerákat gyártó cég vezetője, tehát a szórakoztatóelektronikai iparban dolgozik. A luxuscikkek - játékszerek -iparágához azonban további olyan termékek is kapcsolódnak, mint a luxusautók vagy más luxustárgyak - például luxusórák. Az ebben az iparágban tevékenykedő top-menedzserek kiemelten jó helyzetben vannak, hisz az ő fizetésük akár az évi 50 millió dolláros álomhatárt is átlépheti.

 

Forrás: Sofortgmbh.eu, képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek

ferenc-papa305x187-1388146286.jpgA tekintélyes konzervatív brit napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak "kivételes emberre" van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.

kleindavid-alaptabor400-1458995655.jpg

Budapest, 2016. március 26. - Elérte a 4190 méter magasságban található alaptábort Klein Dávid, aki a 8091 méter magas Annapurna csúcsára készül a következő hetekben. A Johnnie Walker Annapurna Expedíció Magyarországon március 11-én vette kezdetét, amikor Dávid Budapestről Katmanduba repült. A hegymászó azóta felkészült az utazásra Nepál fővárosában, majd csütörtökön elérte az alaptábort.

debatte400-1473883039.jpg

Budapest, 2016. szeptember 15. - Tíz közép- kelet-európai ország győztesei szeptember 19. és 23. között találkoznak egymással Prágában, és a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedőben a végső győzelemért küzdenek. Magyarországot a pécsi Nick Patrick, az országos döntő nyertese és a második helyezett budapesti Budai Dóra képviseli.