Ahol nyolcmillió emberre két szemész jut

2016. november 2., szerda 07:00

mbedji-foto-hajdu-d-andras400-1478032955.jpg

Pécs, 2016. november 2. - Az önkéntes magyar szemész szakorvos, missziós és szerzetes, Dr. Hardi Richárd Kongóban gyógyítja a betegeket. Nagyjából nyolcmillióan élnek itt, ahol Hardi doktor másodmagával látja el a szemész szakorvosi feladatokat.

Dr. Hardi Richárd a Kongói Demokratikus Köztársaságban végzett önkéntes munkájáról és tapasztalatairól tartott előadást október 27-én, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

 

A több mint 250 érdeklődőt vonzó előadás elején Prof. Dr. Biró Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a WHO statisztikája szerint a világon körülbelül 40 millió vak ember él - közülük 20 millióan a szürkehályog miatt veszítették el a látásukat, pedig ez a betegség egy 15-20 perces műtéttel gyógyítható lenne.

hirdetés

 

Dr. Hardi Richárd a szürkehályog mellett más, Afrikában gyakori szembetegségekről is beszélt, de szó esett az orvosi munkát nehezítő körülményekről - az egész országban tapasztalható szakorvoshiánytól kezdve az elhanyagolt kórházakon át a közlekedési és nyelvi nehézségekig -, a mindennapos sikerekről és a számunkra furcsa étkezési szokásokról is. Hardi doktor végül a folyamatos, helyi utánpótlásképzés és technikai fejlesztés fontosságát hangsúlyozta, a több korosztályt megszólító estét pedig kötetlen beszélgetés zárta.

 

A valósággal való szembesülés volt Hajdú D. András Cataracta című fotókiállítása, amely Richárd doktor munkáját mutatta be egy hétéves, a szürkehályog miatt mindkét szemére vak kislány, Mbenji történetén keresztül.

 

Forrás: Érted és Veled Alapítvány / MTI OS, fotó: Hajdú D. András / FotoKlikk.hu

Kapcsolódó cikkek

Washington, 2013. március 28., csütörtök  - Egy karácsonyi üdvözlőlap keretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown elemi iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által csütörtökön nyilvánosságra hozott iratokból.

 Washington, 2013., április 3., szerda  - Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt kínai partnerével, Csang Van-csüannal és közölte vele, hogy az észak-koreai nukleáris fegyverek fejlesztése "növekvő fenyegetést jelent" az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve - adta hírül szerdán internetes kiadásában a Fox News.

facebook-icon-1391521586.jpgManapság már szinte nincs ember, aki ne használná, vagy legalábbis ne ismerné a Facebookot. A portál tizedik születésnapján megállapíthatjuk, hogy mára mindennapjaink meghatározó részévé vált, és az egyik legjelentősebb hírforrásnak is számít. Alapítója, Mark Zuckerberg alig húszéves fejjel álmodta meg az oldalt, amely az évek során hatalmas erővel szippantotta magába felhasználóit.