A „Déli Kapu” nyitva állt az 56-os magyarok előtt

2013. október 23., szerda 10:30

1956. november 4. után közel 200 ezer magyar hagyta el az országot. A kivándorlók nagy része Ausztria felé menekült. Közel húszezer magyar azonban a volt Jugoszlávia felé vette az irányt. A „Déli Kapu” nyitva volt. A „Mecseki Láthatatlanok”, az utolsó harcoló egység vezetői is a Dráván keresztül indultak új hazát keresni.

Az eszéki Hermann Paulina Villa falán elhelyezett emléktábla előtt a horvátországi magyarok minden évben megemlékeznek az 1956-os Forradalomról és Szabadságharcról, valamint azokról a magyar menekültekről, akik egykor a Villában leltek menedékre.

hirdetés

 

A Tito-féle rendszer kezdetben támogatta Nagy Imre kormányát: saját, a sztálini-hruscsovi modelltől eltérő, különutas rendszerét látta benne. 1956. november 3-án azonban Tito és Hruscsov találkoztak a Brijuni szigeteken. Ezt követően Tito arra szólította fel Nagy Imre miniszterelnököt, hogy fogadja el Kádár János szolnoki kormányát. Miután ez nem történt meg, Nagy Imre és politikustársai a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetségén kértek és kaptak menedékjogot. A nagykövetségről Kádárék csellel távolították el őket, majd Romániába deportálták a miniszterelnököt és munkatársait.

 

Olvassa el a teljes írást forrásunk, a Horvát-Magyar Európai Panoráma internetes oldalán!

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. június 20. - Európa képletesen június közepére elhasználta minden idei belső energiaforrását. 2016-ban június 18-ra esett az Európai Energiafüggőség Napja (European Energy Dependence Day).

Jeruzsálem, 2013. április 6., szombat – „A történelem legnagyobb internetes csatájának” megindításával fenyegetőznek nemzetközi hackerek, akik vasárnap kibertámadást akarnak kibontakoztatni Izrael ellen.

kuna400-1423406435.jpgZágráb, 2015. február 9. - Azzal, hogy a szociáldemokrata vezetésű horvát kormánykoalíció elengedte a legszegényebb állampolgárok tartozásait, 7,4 százalékkal növekedett a kabinet népszerűsége - derült ki a Promocija plus ügynökség által végzett közvélemény-kutatásból.