Külföld

Európa Amazonasa: Szerbia is csatlakozna a rezervátumhoz

felis-silvestris-vadmacska400-1382256865.jpgSzerbia is benyújtotta nevezését az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO), hogy szerb területek is csatlakozhassanak az Európa Amazonasának is nevezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumhoz.

Vége a kedvezményturizmusnak Nagy-Britanniában?

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszter sokallja azt az összeget, amelyet országa azoknak a munkanélkülieknek a támogatására költ, akik az Európai Unió más országaiból érkeznek Nagy-Britanniába. 2006 és 2013 között ennek a rétegnek a száma 42%-al növekedett, és most már lassan Glasgow lakosságát éri el. A kormány a szociális juttatásokkal kapcsolatos törvények szigorításával akarná elvenni azoknak a kedvét, akik csupán a kedvező támogatási rendszer miatt, és nem dolgozni érkeznek az országba.

A vértanúkra emlékeztek az aradi Szabadság-szobornál

aradi-tizenharom-megemlekezes-1381084198.jpgEzrek emlékeztek ma délben Aradon az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira az emlékükre állított Szabadság-szobor mellett. Az ünnepségen felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: „Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad”.

Idegengyűlölet: felmérés készült a horvátoknál

Horvátországban leginkább a romák, a bevándorlók és a szerbek iránt mutatkozik idegengyűlölet - tette közzé honlapján legfrissebb felméréseinek eredményeit a horvátországi Béketanulmányok Központja (Centre for Peace Studies).

Német választások: konzervatív győzelem szinte abszolút többséggel

Berlin, 2013. szeptember 23. - Az Angela Merkel vezette konzervatívok győztek a németországi parlamenti (Bundestag-)választáson, és csupán öt mandátummal maradtak el az abszolút többségtől a hétfő hajnalban kihirdetett előzetes hivatalos végeredmény szerint.

Kemény berlini tűzoltópróba szigetvári sikerrel

szigetvari-tuzolto-berlin-1379854473.jpgEmbert próbáló nemzetközi megmérettetésen vett részt Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója szeptember 4-től 9-ig Berlinben. A Firefighter Combat Challenge több mint egy évtizeddel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy demonstrálja a tűzoltó hivatás keménységeit.

Újra lesznek Zsolnay-termékek az orosz piacon

gostiny-dvor-moscow-1379475523.JPGIsmét megjelennek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékei Oroszországban. A cég kezdetnek Moszkva központjában nyit üzletet - számolt be Bachar Najari tulajdonos az orosz fővárosban zajlott tárgyalásáról az MTI-nek kedden.

Újranyitott az eszéki magyar főkonzulátus

Újra működik magyar főkonzulátus a horvátországi Eszéken (Osijek). A külképviselet épületét Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettes adta át. A képviseletet De Blasio Antonio főkonzul vezeti.

Kóbor macskák a mezei rágcsálóirtás szolgálatában Kínában

 

1-original-1377285524.jpg

Kóbor macskák százait eresztették szélnek Északnyugat-Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje megfékezhetetlenül garázdálkodnak a mezei rágcsálók. A természetes ellenségek bevetését nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a kínai online közösség.

Matematikai modell segít "előre jelezni" a filmes kasszasikereket

Különleges matematikai modellt dolgozott ki a Közép-európai Egyetem (CEU) hálózattudományi professzoraként dolgozó Kertész János és kutatócsapata: a modell segítségével előre - akár egy hónappal a megjelenés előtt - megjósolható, hogy egy mozifilm kasszasiker lesz-e, vagy sem.