40 éve indították el az első mobiltelefon-hívást!

2013. április 3., szerda 18:54

martin-1365008193.jpg

Negyven éve, 1973. április 3-án Martin Cooper, a Motorola cég mérnöke a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét.
E hívásával kezdetét vette a mobilkommunikáció forradalma.

Martin Cooper mert nagyot álmodni: személyes használatra kifejlesztett, kézben hordozható mobiltelefont akart létrehozni, melynek száma nem egy helyhez, egy íróasztalhoz vagy egy otthonhoz, hanem egy személyhez kötődik, és amellyel tulajdonosa bárhonnan telefonálhat és bárhol elérhető.

Szerencséjére a Motorola teljes mértékben támogatta elképzelését, így születhetett meg a ma már mindennapinak tűnő eszköz, mely nélkül sokan az életüket se tudnák elképzelni.

 

motorola-dynatac-8000x-mobile-phone-200x200-1365009718.jpg

hirdetés

Kereskedelmi forgalomba azonban csak kb. 10 évvel később került az amúgy 23 centiméteres készülék, a Motorola DynaTAC 8000x, mellyel egy 10 órán át tartó teljes feltöltéssel 30-35 percet lehetett telefonálni. A készüléket 3995 dolláros áron kezdték el árulni, ami az USA központi bankja szerint mai értékre konvertálva nagyjából 9200 dollárnak felel meg. Ez aktuális árfolyamon számolva 2,1 millió forintot jelent. A Motorola DynaTAC magas ára és mai szemmel nézve kedvezőtlen tulajdonságai ellenére is sikeres volt.

 

 

Az évek során pedig a készülékek folyamatos-és igen gyors- fejlődésen mentek keresztül. Egyre könnyebbek és kisebbek lettek, egyre nagyobb szerepet kapott a design.

Majd megjelentek a színes kijelzős telefonok, az első kamerás telefonok, az MMS-küldés funkciója és még sorolhatnánk azokat a tuljadonságokat, melyekkel évről évre többek lettek a telefonok.

Ma már eredeti szerepükön túllépve, -az okostelefonok megjelenésével- számítógépek tudásával vetekedve, igazi segítőként állnak az ember mellett.

A méretcsökkenés trendje visszafordult, azaz majdnem: a kijelzők mérete vált fontossá, s az érintőkijelzős modellek megjelenésével a gomboknak is búcsút mondhatunk.

 

Martin Cooper azonban úgy gondolja, hogy a komplexitás növekedésével egyre csak silányul a mobilok egyes funkcióinak minősége.

Egy madridi konferencián beszélt arról, hogy a modern mobiltelefonok megpróbálnak mindenféle feladatot ellátni, és már nagyon messze kerültek attól, amit ő eredetileg kitalált.

 

"Mindig, amikor egy univerzális készüléket kreálsz azzal a céllal, hogy mindenkinek kielégítse minden igényét, olyan eszköz születik, amely egyik dolgot sem csinálja igazán jól".

 

Szerinte a jövő nem a "minden egyben" jellegű mobiloké, hanem inkább a célgépeké, amelyek egy-egy kisebb csoport igényeinek felelnek meg, de azt a pár funkciót tökéletesen ellátják.

 

"A telefonok olyan bonyolultakká és nehezen kezelhetőkké váltak, hogy eltöprenghetsz rajta, hogy ez még a sima közembereknek van vagy csak a mérnököknek."- Martin Cooper.

 

Kapcsolódó cikkek

London, 2013. december 10. - Március végétől köthetnek házasságot azonos nemű párok Nagy-Britanniában - jelentette be kedden Maria Miller esélyegyenlőségi államtitkár.

aleks-1357138092.jpg

Az orosz ellenzék egyik fő vádpontja a Putyin rezsimmel szemben  –  a szabadságjogok megnyirbálása mellett –  a mértéktelen korrupció. A hatalom, mint már sokszor, saját fegyverét fordítja az ellenzék ellen, és egyik legnépszerűbb vezetőjüket hatalmas összegű lopással gyanúsítja meg. A blogger Navalnij nem először kerül az orosz rendőrség kezébe. 

Dél-Korea-Budapest, 2014. október 27. - Magyarország is képviseltette magát az infokommunikációs és távközlési tárcavezetők éves találkozóján október 19-én, a dél-koreai Busanban. A rendezvényen résztvevő ötvenkét ország szakterületi miniszterei a szektor globális jövőképét rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el - közölte a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.