Rendőrségi „tanévnyitó” 2013/2014

2013. szeptember 4., szerda 06:00

Szeptembertől a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve tovább folytatja a gyermekek biztonságos közlekedése és a bűnmegelőzés terén indított programjait. E kezdeményezések idén az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók munkájával is kiegészülnek - tette közzé a police.hu portálon az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. A 2008. szeptember 1-jén megkezdett „Az iskola rendőre” program folytatódik a 2013/2014-es tanévben is. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

 

A programban megközelítőleg 2800 oktatási intézményben közel 2200 rendőr vesz részt. Az iskolarendőr a helyi rendőri szerv és az iskola közötti kapcsolattartó, aki szolgálati feladata mellett, sokszor saját szabadidejének terhére végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt öt tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

hirdetés

 

Az Országos Polgárőr Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is meghirdette a „POLGÁRŐRÖK A TANÉVKEZDÉS BIZTONSÁGÁÉRT” akciót az augusztus 30-tól október 15-ig tartó időszakra. A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a polgárőrök önállóan, vagy a rendőrség állományával is szoros együttműködésben, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Az akció kiemelt célja a gyermekbalesetek megelőzése az óvodák és iskolák környékén valamint a gyermekek sérelmére irányuló jogsértő cselekmények megakadályozása a rendőrség munkatársaival, a pedagógusokkal és a szülői munkaközösségek tagjaival együttműködve. A jogszabályoknak megfelelően a közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében láthatósági mellénnyel kiegészített formaruhában jelzőőri tevékenységet látnak el.

 

A rendőrség és a polgárőrség 2013 szeptemberében - a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában - kiemelt jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

 

Idén szeptembertől a 200 középfokú oktatási intézményben egy új kezdeményezés indul, az „iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat”. A bűnmegelőzési tanácsadók - 100 speciális képzésben részesült rendőrtiszt - az iskolarendőrökkel és a polgárőrséggel együttműködve elsősorban bűnmegelőzési, ifjúságvédelmi feladatokat látnak el, iskolai munkájuk során szerzett információkkal, hely- és személyismeretükkel segítik elő a prevenciós munkát. Feladatuk az iskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetői, a sértetti oldalon, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.

 

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat, további részletek a police.hu oldalon

Kapcsolódó cikkek

siklosi-faiskola-akac-utca-csomopont-utcakereso-hu-1413633520.jpgPécs, 2014. október 19. - Az országos közúthálózat pécsi jelzőlámpás csomópontjainak berendezés-rekonstrukciója az 58-as főúton folytatódik.

Pécs, 2014. augusztus 5. - A Pécsi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi Csizmadia Ildikó 50 éves pécsi lakost, aki azóta nem adott magáról életjelet, hogy 2014. július 14-én otthonából ismeretlen helyre távozott.

evertekelo-rendorseg1-400-1392656515.jpgPécs, 2014. február 17. - Az állampolgárokat leginkább irritáló, a szubjektív biztonságérzetet negatívan befolyásoló kiemelt, erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények ügyében eredményesebben nyomoztak - derült ki a megyei rendőr-főkapitányság múlt heti évértékelő értekezletén.