Police Café a biztonságosabb Pécsért

2014. június 10., kedd 06:00

police-cafe-uranvaros400-1402320251.jpgPécs, 2014. június 9. - A megyeszékhely négy városrészében dolgozó rendőrök és a biztonságért felelős állami és civil szervezetek képviselői ültek le azzal a szándékkal, hogy feltérképezzék a közbiztonsági helyzetet és a legsürgősebben megoldandó problémákat.

„A biztonságosabb Pécsért” projekt részeként június 2-ika és 5-ike között megrendezett „Police Café” sorozat a magyar rendőrségen belül eddig egyedülálló kezdeményezés. A szervező Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pécsi Rendőrkapitányság elsődleges célja az volt, hogy minél szélesebb körben vonják be a civileket a biztonság megteremtésébe és fenntartásába.

 

A World Café módszereit alapul vevő kötetlen, kreatív ötletbörzék lehetőséget biztosítottak arra, hogy a felvetett témák olyan összetevői is előtérbe kerüljenek, melyek a hagyományos egyeztetések során általában háttérben maradnak.

hirdetés

 

A belváros közbiztonságáról volt szó a Zsolnay Kulturális Negyedben június 2-án. Téma volt többek között a kiszolgáltatott helyzetben lévő, hajléktalan személyek, a koldusok jelenléte és az ezzel kapcsolatos hatósági fellépések módszerei. De szóba kerültek a szórakozóhelyekhez kapcsolódó jellemző jogsértések, például a garázdaságok, rongálások, valamint ezekkel összefüggésben a térfigyelő kamerák működésének optimalizálása. Szó esett a belváros közlekedési helyzetéről, infrastruktúrájáról, úthálózatának szerkezetéről és állapotáról, a fizetős parkolóhelyek és a behajtási engedéllyel megközelíthető területekről.

 

Gyárvárossal kapcsolatban egyeztettek a meghívottak június 3-án a Gandhi Gimnázium kollégiumában (második képünkön). A prostitúció és a kábítószer-fogyasztás visszaszorításának lehetőségeiről, az önkényes lakásfoglalás elleni hatósági fellépésről és az áldozattá válás megelőzéséről esett szó a rendezvényen.

 

police-cafe-gyarvaros500-1402320396.jpg

 

Kertváros közbiztonsági helyzete került terítékre június 4-én az Apáczai Csere János Nevelési Központban. Az érintettek a környékbelieket közvetlenül érintő, életminőségüket jelentősen befolyásoló jelenségekről egyeztettek, így például a kábítószer-fogyasztásról, a hajléktalanok helyzetéről, a fiatalok közterületi viselkedéséről és a társasházi rongálásokról.

 

Uránvárosban zárult a rendhagyó sorozat június 5-én (első képünkön). A szakemberek a közterületi jogsértésekről, a hajléktalanhelyzetről, a társasházi rongálásokról, valamint az idősek áldozattá válásáról és megelőzésükről egyeztettek a Bánki Donát Úti Általános Iskolában.

 

Az egyeztetések gyakorlati haszna, hogy a városrész közbiztonságáért felelős hatóságok és az érintett társadalmi szervezetek egy konkrét probléma felmerülése esetén gyorsabban és egyszerűbben tudják egymással felvenni a kapcsolatot. Ezzel jelentősen lerövidülhet az eljárási idő, és jóval hatékonyabb lehet minden közbiztonság javítására irányuló civil és hatósági intézkedés - olvasható a pécsi Police Caféval kapcsolatos összegzés a rendőrség honlapján.

 

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság/police.hu

Kapcsolódó cikkek

Kaposvár, 2013. augusztus 12. - Elfogultság miatt a Kaposvári Járásbíróságon tárgyalják a pécsi polgármester lányát megtámadó férfi ügyét, az iratok már megérkeztek - közölte a Kaposvári Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2014. november 4. - A Rendőrség rendészeti szakközépiskolai, érettségire épülő, nappali tagozatos szakképzést indít az országos képzési jegyzékben szereplő rendőr szakképesítés megszerzésére. Az iskolai végzettség a rendőrségnél tiszthelyettesi, zászlósi beosztás betöltésére jogosít.

Az elsődleges adatok szerint december 1-jén 13 óra 40 perc körül egy motoros - eddig tisztázatlan körülmények között - áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy vele szemben közlekedő teherautóval.