Hogy ne surranhasson be a tolvaj…

2013. augusztus 8., csütörtök 14:38

Az elmúlt hetekben több besurranásos lopás is történt Baranyában. Az ilyen esetekben szinte mindig az emberek könnyelműsége segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. Ezért fokozottabb óvatosságra, odafigyelésre kér mindenkit a rendőrség.

Mi a besurranás?

 

Az elkövető a nyitva hagyott ajtón vagy ablakon át a lakásba belépve villámgyorsan összeszedi az értékeket, majd sietősen távozik. Nem kell zárfeszítéssel, betöréssel időt töltenie, ezért pillanatok alatt végez. Néhány tolvaj még akkor is képes ezt megtenni, amikor a lakók otthon tartózkodnak, csak abban a helyiségben kutat, amire a lakók nem figyelnek, vagy nem hallják a mozgást.

hirdetés

 

Ez a bűncselekmény kevés kivételtől eltekintve a sértett óvatlansága miatt következik be. A nagy meleg miatt sokan szeretik nyitva hagyni az ajtót, ablakot, amellyel nagyban megkönnyítik az elkövetők dolgát. Ezek a bűnelkövetők általában nem terveznek előre. Találomra mennek oda, ahová szabad a bejutás, ahol kedvező alkalom kínálkozik.

 

Mire figyeljen?

  • csak akkor és ott legyen nyitva ajtó/ablak, ahol oda tud rá figyelni,
  • ne hagyja táskáját, kulcsait a bejárati ajtó közelében,
  • készpénzét, ékszereit ne hagyja jól látható helyen,
  • az erkélyajtót is csak akkor hagyja nyitva, ha abban a szobában tartózkodnak, mivel a földszinten, alsóbb szinteken lakókhoz akár az erkélyen keresztül is be tudnak menni.

A bejárati ajtóra érdemes nyitásérzékelőt szerelni, így azon nem lehet észrevétlenül bejutni. Amikor elmegy otthonról, ne hagyjon nyitva semmit, az ablakot, ajtót gondosan zárja be még akkor is, ha rövid időre tervezi a távollétet.

 

Előfordulhat, hogy a nyitva hagyott ajtón betérő elkövetővel szembetalálkozunk, vagy tetten érjük. Ha lehet, tartsuk vissza, de ha erőszakos, akkor saját testi épségünk védelme és az áldozattá válás elkerülése érdekében ne próbálkozzunk ezzel, hanem azonnal értesítsük a rendőrséget.

 

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. június 1. - Heves és Baranya megyében, a Mátrában és a Mecsekben kiemelten ellenőrzik idén a motorosokat, főleg hétvégenként - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

nagyek-csaladi-vetelkedo4-1380080613.jpgAz ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is meghirdette a „Közlekedik a család” című országos közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot, ahol a fődíj egy Skoda Rapid személygépkocsi volt.

November elsején Pécsen, a Kertvárosban elfogtak a rendőrök két férfit, akik ellen garázdaság miatt volt érvényben elfogatóparancs.