Fokozott rendőri jelenlét a húsvéti ünnepekkor

2016. március 26., szombat 08:05

Pécs, 2016. március 26. - A rendőrség a március 24. és 28. közötti időszakban fokozott közterületi jelenléttel biztosítja a nyugodt ünnepeket Baranyában.

Húsvét hétvégéjén a rokonlátogatások miatt megnő a közúton közlekedők száma. A rendőrség szeretné, hogy a közlekedők az utakon is biztonságban legyenek, ezért a gépjárművel közlekedők figyelmét felhívják, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, főleg az előírt sebességre vonatkozókat, hiszen a legtöbb baleset sebességtúllépés miatt következik be.

 

Az ünnepek alatt a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők és kerékpárosok kiszűrésére valamint az úgynevezett védtelen közlekedők - a gyalogosok és a kerékpárosok - biztonságára is.

 

A kerékpár kötelező tartozékai:

  • a könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését,
  • két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
  • hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot ad,
  • egy előre fehér vagy kadmium-sárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa,
  • egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és legalább az első keréken, legalább 2db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

Az első fehér vagy kadmium-sárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

hirdetés

 

A kerékpár nem kötelező, de ajánlott felszerelései:

  • oldalán borostyán-sárga, mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyán-sárga fényvisszaverő, továbbá
  • a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelző, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz - szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.
  • ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok.

Veszélyforrás lehet a gyalogosok és kerékpárosok részére, hogy korlátozott látási viszonyok mellett, sötét ruházatban és láthatósági mellény nélkül közlekedve szinte láthatatlanok a gépjárművezetők számára. Amennyiben lakott területen kívüli útszakaszon közlekednek korlátozott látási viszonyok mellett, a kerékpárosoknak is - mint a gyalogosok részére - kötelező a láthatósági mellény használata. Amennyiben láthatóak a gépjárművezetők számára, már tettek a biztonságukért.

 

Húsvét másnapján a baranyai rendőrök megyénk útjain csokoládényúllal és autóillatosítóval kedveskednek a szabályosan közlekedőknek.

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

 

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság / police.hu

Kapcsolódó cikkek

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére bejelentés érkezett, hogy egy bakonyai presszóban egy férfi és egy nő hamis pénzzel kísérelt meg fizetni december 17-én délután fél négy körül, majd autóval elhajtottak a helyszínről. A bejelentést követően többen jelezték, hogy délután számos üzletben hamis pénzzel fizettek.

carstea-krisztina-1382437046.jpgA Pécsi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi Carstea Krisztina Beatrice 38 éves balassagyarmati lakost. A keresett személy a pécsi Mandulás Camping környékéről 2013. szeptember 21-én eltávozott és azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Pécs, 2014. március 9. - Életveszélyt okozó testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást zárt le a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság március 5-én vádemelési javaslattal G. Béla 41 éves pécsi lakossal szemben.