De-mine HU-HR: lezárult a magyar-horvát aknamentesítés

2013. október 27., vasárnap 15:15

aknamentesites2013-mti-soki-tamas-1382883177.jpgA Harkányban megrendezett október 25-i zárókonferenciával véget ért „A Dráva-Duna közti aknaszennyezett területek rehabilitációja” projekt. A kezdeményezés a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban valósult meg.

A Horvát Köztársaság területén Belišće és Donji Miholjac, valamint Petlovac és Draž közelében, összesen 1,56 négyzetkilométernyi területen hajtottak végre aknamentesítést. Az itteni munkálatok közben 49 gyalogsági-, 69 harckocsi-akna és három egyéb robbanótest került elő.

hirdetés

 

Magyar oldalon a Dráva kifolyásától a Dunáig húzódó, közel 80 km-es határszakaszon történt aknafelderítés. A tűzszerészek fizikailag megjelölték az aknaveszélyes, aknagyanús területeket, és Akna Információs Adatbázist (MID) hoztak létre. A közel egy négyzetkilométeres magyar területen végül öt gyalogsági-, egy harckocsi-aknát és 25 egyéb robbanótestet (aknavető-, páncéltörő és kézigránátokat) találtak.

 

A mentesítési munkálatokkal a két ország államhatárának közelében, a Dráva és a Duna folyók által határolt területen fenntartható, vonzó és biztonságos környezet valósult meg - olvasható a police.hu-n megjelent beszámolóban.

 

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság/police.hu

 

Képünk még szeptember elején készült, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. május 24. - Eltűnés miatt keresi a Pécsi Rendőrkapitányság a fiatalkorú Balogh László Tamás pécsi lakost, aki február 12-én a Megye utcai gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott, és azóta nem adott életjelet magáról.

Mint arról korában hírt adtunk, december 31-én 4 óra 26 perckor Pécsen, a Nagy Imre úti dohányboltban egy férfi fegyverrel, vagy annak utánzatával az eladót a bevétel átadására kényszerítette, majd a helyszínről elmenekült.

Pécs, 2015. április 28. - A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án, vasárnap 10 és 18 óra között közösen rendezi meg a II. Rendőr- és Tűzoltónapot, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.