Autósok, figyelem! „Lavinaveszély” a közutakon

2013. október 28., hétfő 20:50

rendorseg400-1382990214.jpgA rendőrség a sebességtúllépések megelőzése és a gyorshajtók kiszűrése érdekében 2013. október végétől elindítja a „Lavinát”, amelyben a sebességmérések láncszerű, gördülő végrehajtása történik.

A sebesség nem megfelelő megválasztása és az ezzel összefüggő sebességtúllépés hazánkban, és Európa más országaiban továbbra is az első helyen szerepel a közúti közlekedési balesetek okai között. Az ilyen jellegű szabályszegésekre visszavezethető balesetek megelőzése, valamint a szabályszegők hatékony kiszűrésének érdekében számos gyakorlat létezik.

 

A rendőrség megelőző tevékenysége mellett nem maradhat el a hatósági ellenőrzés, amelynek keretében a rendőrök a közutakon gyakran és visszatérően végeznek - elsősorban a leginkább balesetveszélyes cselekmények, és más jogsértések visszaszorításának érdekében - sebességellenőrzést. Gyakran előforduló magatartás, hogy a sebességellenőrzést észlelő gépjárművezető az adott helyszínen lassít, de azt elhagyva - bízva a további rendőri ellenőrzés hiányában - ismét a megengedett legnagyobb sebességet túllépve folytatja útját.

hirdetés

 

A rendőrség egy régi gyakorlatát követve ismételten végrehajtja „Lavina” elnevezésű ellenőrzését, amely a sebességmérések láncszerű, gördülő jelleggel történő végrehajtását jelenti. A sebességellenőrzési helyek egymáshoz viszonylag sűrűn, egy adott út teljes hosszára, vagy annak éppen egy meghatározott szakaszára összpontosulnak.

 

Az ellenőrzéseket 2013. október végétől 2013. december közepéig hajtják végre. Az országos „Lavina” sebességellenőrzés érinti a legforgalmasabb utakat, beleértve a gyorsforgalmi úthálózatot is. A fokozott rendőrségi kontrollra már ezen a héten számítani kell. A rendőrök nemcsak a sebességtúllépések ellen lépnek fel, hanem ellenőrzik többek között a gépjárművezetők ittasságát és a biztonsági öv használatát is.

 

A szabályszegések visszaszorítása sokszor csak a járművek megállításával és a helyszínen történő intézkedéssel lehet igazán hatékony, ezért a rendőrség a meghirdetett ellenőrzéssorozatának részeként leállításos, kitereléses ellenőrzéseket alkalmaz mind az autópályákon, mind a főutakon.

 

A láncszerű ellenőrzéseken túl más rendőri kontrollal is találkozhatnak a közlekedők, a „Lavina” ellenőrzésekre minden megyében több alkalommal sor kerül a 2013. év végéig.

 

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és minden esetben a közlekedési szabályokat betartva közlekedjenek.

 

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat/police.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 9. - Életveszélyt okozó testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást zárt le a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság március 5-én vádemelési javaslattal G. Béla 41 éves pécsi lakossal szemben.

sofor-pecs400-1382712336.jpgA Pécsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2013. október 19-én rendezte meg „A város legjobb sofőrje 2013” elnevezésű baleset-megelőzési vetélkedő döntőjét.

Siklós, 2015. január 24. - Tudatmódosító szertelenség címmel tartanak ismételten, immár harmadik alkalommal bűnmegelőzési fórumot a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont rendezvénytermében január 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel.