Zrínyi-napok: 180 éves a szigetvári emlékünnepség

2013. szeptember 3., kedd 06:00

zrinyi-napok-1378160065.jpgKorhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566) és a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember 6-ikától, péntektől a szigetvári Zrínyi-napokon. A leghősiesebb város címet viselő Szigetvár a háromnapos esemény ideje alatt a várban, a Zrínyi téren és a Vásártéren több mint harminc programot kínál. A rendezvény az ország egyik legrégebbi hagyományos emlékünnepsége.

A programok között zenés, táncos események éppúgy lesznek, mint ételkóstolók, kézműves kirakodóvásárok, vagy hadijátékok - olvasható az önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában. Hozzátették: a helyszínek között kisvonat szállítja a látogatókat.
   

A várban az érdeklődők megismerkedhetnek a végvári katonák életével, középkori kalandozásokkal, népszokásokkal, ezen kívül szombaton és vasárnap láthatják hagyományőrzők lovas bemutatóit és egyebek mellett ostromjátékait is.
   

A Zrínyi téren helyi és környékbeli művészeti csoportok szórakoztatják a népdalok, a néptánc, a világzene és a fúvószene kedvelőit, de rajtuk kívül szombaton Szulák Andrea, vasárnap pedig Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán is színpadra lép.
   

hirdetés

A teret övező utcákban gasztronómiai kalandok, míves portékák és vásári forgatag várja a vendégeket, a vásártéren vidámpark, vurstli és kirakodóvásár lesz.
   

A rendezvénysorozat vasárnap este a várban tűzijátékkal és Beats-koncerttel zárul.
   

A Zrínyi-napok Magyarország egyik legrégebbi, 1833 óta megrendezett hagyományos emlékünnepsége. Gondolata Kölcsey Ferenctől ered, aki 1826-ban a mohácsi csata 300. évfordulóján javasolta a nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg Szigetvár védőiről.
   

Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.
   

A várkapitány és katonáinak hősiessége előtt tisztelegve már az 1850-es években, a kirohanás évfordulóin díszkivilágítással látták el a városházát és a várat, s több napon át színielőadásokkal, dalünnepekkel, kulturális rendezvények sokaságával, tűzijátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket.
   

Az önkormányzat korábban azt közölte: az emlékünnepség és a várjátékok jelentőségüket tekintve már túlmutatnak a hagyományos fesztiválkereteken. Szigetvár nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően olyan kultúrák közötti fontos találkozási pont lett, amely az európai közösség szellemében, a barátság és megbékélés jegyében közelebb hozza egymáshoz az egyes nemzetek polgárait.
   

Szigetváron a közelmúltban kutatásokba kezdtek annak érdekében, hogy bővítsék a törökkori várossal, és az 1566-os ostrommal kapcsolatos ismereteket. A török támogatással 2016-ig tartó vizsgálatok kiterjednek az ostrom alatt elhunyt I. Szulejmán türbéjének fellelésére is. A projekt eddigi eredményeiről szeptember 20-án nemzetközi tudományos konferencián számolnak be a résztvevők.

 

Forrás: MTI, képünk forrása és részletes program: zrinyinap.hu

Kapcsolódó cikkek

mof-logo300-1380478733.jpgHét helyszínen huszonöt programra várják az érdeklődőket szeptember 30. és október 27. között Pécsen a Múzeumok őszi fesztiválja keretében. A Janus Pannonius Múzeum az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában az események közül kiemelte az október 4-én, a Modern Magyar Képtárban sorra kerülő Mesenap a képtárban című rendezvényt.

automobile400-1403333932.jpgPécs, 2014. június 21. - Már több mint húszezren látták a népszerű „Leonardo, a reneszánsz zseni” pécsi kiállítást. A kultúrakedvelőknek jó hír, hogy a nyári szezonban a kiállításon ingyenes tárlatvezetéseket tartanak a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola idegenforgalmat tanuló diákjai.

foldutan-1357144805.jpg

Bruce Willis, Johnny Depp, Will Smith, Tom Cruise, Harrison Ford és az újra a színészet felé kacsingató egykori kormányzó Schwarzenegger várják a mozilátogatókat 2013-ban. Az egyik legnépszerűbb műfaj idén is a sci-fi lesz: számtalan változatban láthatjuk a kihalt földgolyót a rajta csellengő poszt-emberiség néhány példányával. Az új év kínálatából szemezgettünk.