Zrínyi-emlékév: konferencia, kiállítás, szentmise

2016. szeptember 7., szerda 07:00

zrinyi-kiallitas400-1473223687.jpg

Pécs-Szigetvár, 2016. szeptember 7. - Négynapos nemzetközi történészkonferencia kezdődött Pécsen, rajzkiállítás nyílt, valamint kegyeleti szentmisét tartottak Szigetváron. A Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566 Emlékév keddi eseményeiről számolunk be.

Négynapos nemzetközi történészkonferencia

 

A Zrínyi-emlékév keretében négynapos nemzetközi történészkonferencia kezdődött Pécsett, a rendezvényen hét ország huszonhét tudósa vesz részt.

 

A szabadságért az életét is feláldozó Zrínyi Miklós nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa népeinek is hősévé vált - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem által rendezett konferencia megnyitóján. Az államtitkár szerint a Szigetvár ostromának, valamint Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencia jó alkalom arra, hogy a kutatók nemzetközi szinten is bemutassák a hadvezér hősiességét, őrizék emlékét.

hirdetés

 

Kiállítás a Zrínyiről és a Szigeti veszedelemhez készült új rajzokból

 

Zrínyi Miklóst, valamint dédunokája Szigeti veszedelem című könyvének legújabb kiadásához készült rajzokat mutatja be az a két kiállítás, amely a szigetvári várban nyílt a Zrínyi-emlékév keretében.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Andrássy-kastélyban berendezett Zrínyi-tárlaton (képünkön) hangsúlyozta: a hős várvédő Zrínyi Miklós példája azt mutatja, hogy mindig lehet és kell is harcolni az elnyomás ellen, és küzdeni a nemzetért, a megmaradásért, a szabadságért. Elődeinkhez hasonlóan ma is ellen kell állni minden erőszakos hódításnak, mindegy, mely világbirodalom zászlaja alatt, milyen ideológia vagy érdekek nevében jön - fogalmazott.

 

Balog: meg kell tartani hitünket, törvényeinket, magyarságunkat

 

Ha megtartjuk keresztény hitünket, törvényeinket, magyarságunkat, ezen értékek megtartanak bennünket - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Zrínyi-napok keretében megtartott kegyeleti szentmisét követően Szigetváron.

 

Balog Zoltán a Szent Rókus-templomban rendezett szertartás után az esemény és az emlékév résztvevőire utalva úgy fogalmazott: "magyarokban és horvátokban, katolikusokban és reformátusokban, a kultúra és a közélet képviselőben, valamint a kétkezi munkából élőkben, a gyermekeket nevelőkben közös az a kulturális azonosságtudat, amely a kereszténység nélkül elképzelhetetlen".

 

A miniszter szerint "a határvidéken, ahol különösen fontos a védelem", Zrínyi Miklósra és a szigetvári hősökre emlékezve a magyarság és a horvátság megmaradásával kapcsolatos gondolatok "szövik át az emberek szívét".

 

Balog Zoltán kijelentette: akkor van értelme az emlékezésnek, ha az a hétköznapi küzdelmekhez erőt ad, amely által több lesz a hit, a remény és a bizonyosság, hogy "a jövőben ott vagyunk" - hívta fel a figyelmet.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

20130214-132238-1360969704.jpgA Zlatko és Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány 2012. február 14-én Samoborban tartotta munkaértekezletét.

pink-peac-1372332896.jpgÁtalakult játékosállománnyal szövöget nagy terveket a legutóbbi idényben diákok mellett mindössze hat hivatásos kosarast felvonultató PEAC-Pécs, amely ötödik lett a női NB I-ben, harmadik helyen végzett az Adria Ligában, és bekerült a Magyar Kupa négyes döntőjébe. A PINKK Roberto Hernándezzel és Iványi Dalmával készül az új idényre, és egy új szerb csillaggal a játékosok soraiban.

A pécsi polgárok szavazatai alapján dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvosnak ítélte oda tizenegyedik alkalommal a Tüke-díjat a Tüke Alapítvány kuratóriuma. A kitüntetést tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála miatt férje, dr. Lénárd László vette át - számol be a PécsMa.hu hírportál.