Vonzóbb világörökség és Középkori Egyetem

2015. május 30., szombat 09:00

ertekes-pecs-zaroesemeny400-1432968697.jpgPécs, 2015. május 30. - Modern technikai eszközökkel gazdagodtak a pécsi világörökségi helyszínek és a tavaly átadott Középkori Egyetem állandó tárlata az Értékes Pécs Programnak köszönhetően.

A látogatóközpontok esetében rendkívül nagy hangsúly jutott az interaktivitásnak. A Középkori Egyetem a tablókiállítás mellett időkerékkel, makettekkel, projektoros vetítővel, valamint két teljesen egyedi kialakítású fa multimédiás kioszkkal gazdagodott.

 

A Cella Septichora, valamint az Ókeresztény Mauzóleum fejlesztésénél új maketteket készítettek, bővítették a tárlók kapacitását, két interaktív táblát üzemeltek be. Emellett öt LED tévé, három multimédiás kioszk, két projektor segítségével tekinthetik meg az érdeklődők látványvideókon és -képeken, miként is néztek ki a sírkápolnák, sírkamrák az i. sz. 3-4. évszázadban.

hirdetés

 

A beruházások pénteki ünnepélyes átadásakor Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a fejlesztések a 452 millió forintos, döntő részben európai uniós támogatásból finanszírozott Értékes Pécs Program keretében valósultak meg. Felidézte: ennek köszönhetően a most átadott technikai eszközök és kiállítási anyag beszerzése mellett készült el az elmúlt időszakban a kertvárosi református templom mennyezetének díszítése, orgonája, újult meg, s gazdagodott állandó kiállítással a pécsi zsinagóga, továbbá épült egy szerb ortodox kápolna, valamint harangtorony.

 

Kitért arra, hogy Pécs két évezrede olyan vallási központ, ahol a keresztény egyházak - legyen szó a katolikus, református, evangélikus, ortodox felekezetekről - folyamatosan együtt éltek a zsidó vagy akár az iszlám vallással. "Kevés ilyen hely van világszerte, ezért is kiemelten egyedülálló a projekt, mely egy turisztikai élménylánccá fűzte össze a városban található vallási emlékeket" - jelentette ki az államtitkár.

 

Hoppál Péter úgy vélekedett, hogy a pécsi fejlesztések a történelmi, kulturális és vallási értékek megőrzésével, valamint turisztikai céljaival mintaprojektként állíthatók más városok és közösségek elé.

 

Páva Zsolt polgármester arról szólt, hogy Pécs mindig is büszke volt és mindig is büszke lehet rendkívül színes múltjára, a város célja pedig az, hogy ezt a múltat és kulturális, vallási örökségét teljes egészében megismertesse a városlakókkal, valamint a turistákkal. Kiemelte: figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy az egyszerű, a tárgyakat, helyszíneket önmagában bemutató kiállítások felett eljárt az idő, ezért mindig meg kell találni a legmodernebb eszközöket az értékek közvetítéséhez. Hozzátette: ehhez a célhoz kínált a projekt kiváló lehetőséget és megoldást.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Ismeretlen tettes ellen nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Pécs-Szeged, 2014. december 4. - A barátságra alapozott önzetlen szolgálatot, a társadalmi szolidaritás elősegítését és a közösségek támogatását küldetésének tekintő Rotary Magyarország több Rotary klubja is rendkívüli programot szervezett az advent jegyében.

Pécs, 2015. augusztus 21. - Megnyílik a nagyközönség előtt szombaton a Pécsi Egyházmegye megújult püspöki kertje, továbbá a kertet a püspöki pincével és a magtárral összekötő "titkos alagút".