Vályogvető program indult Gilvánfán

2013. július 13., szombat 16:30

Vályogházakat építenek közfoglalkoztatottak a Vajszlóhoz közeli Gilvánfán, az év végére elkészülő 8 épület mintegy 69 millió forintba kerül.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában azt írta: a szociális célú, 42 négyzetméteres családi házak 20 ember napi 8 órás munkájával, helyben készített vályogtéglákból, a helyi lakosság számára épülnek.
   

A közlemény utal arra, hogy a sellyei kistérséghez tartozó Gilvánfa 380 fős lakosságának 99 százaléka roma. A településen az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató, az álláskeresők száma 48, közülük 14 tartós munkanélküli, foglalkoztatást helyettesítő támogatást 16-an kapnak, a közfoglalkoztatásban 104-en vesznek részt.
   

hirdetés

Hozzátették, hogy a község belvíz- és földútprojektek indításával 2011-ben bekapcsolódott a Start mintaprogramokba, 2012-ben pedig a drávai vízkormányzási rendszer megvalósításával a dél-baranyai Ormánság felemelkedésének esélyt adó Ős-Dráva programba is.
   

Az önkormányzat és a munkaügyi központ úgy véli, a vályogvető projekt keretében a közfoglalkoztatottak hasznos munkát végeznek, a várhatóan december közepére elkészülő házak pedig további hasonló ingatlanok építését, felújítását generálhatják Gilvánfán és más településeken, továbbá növelhetik a vályogtégla iránti igényt.
   

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki a napokban látogatást tett Gilvánfán, az MTI érdeklődésére azt hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatás célja értékteremtő munkát adni azoknak, akiknek a versenyszféra átmenetileg vagy tartósan nem képes állást nyújtani. Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatás résztvevőinek nagy része agrár-mintaprogramokban tevékenykedik.
   

"Bízom abban, hogy Magyarországon három-öt év múlva nem arról kell beszélni, hogy a közfoglalkoztatásban hogyan kell 300 ezer embernek munkalehetőséget biztosítani, hanem arról, hogy a versenyszférában egyre többen dolgoznak, és a most létrejövő szociális szövetkezetek, gazdaságok képesek lesznek önfenntartóvá válni" - tette hozzá az államtitkár.
   

Czomba Sándor szólt arról is, hogy a közfoglalkoztatottak későbbi elhelyezkedési esélyeit a kormány a jövőben az eddiginél több és nagyobb létszámmal folyó képzés indításával tervezi növelni.

 

Forrás: MTI, 2013. július 13.

Kapcsolódó cikkek

Pécs a Nemzeti Tanévnyitó helyszíne

Idén Pécs városa ad helyszínt a Nemzeti Tanévnyitónak. A korábbi két ünnepséget elemezve próbáljuk kideríteni, mire is számíthatunk.

pecsi-puspokseg400-civertan-1392748878.jpgPécs, 2014. február 18. - Az ügyész öt évnél valamivel hosszabb, letöltendő, a védő ugyanakkor felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a Pécsi Egyházmegye egykori vagyonkezelőjére a Pécsi Törvényszéken.

miltonia-warscewiczii400-1480450387.jpg

Pécs, 2016. november 30. - A PTE Botanikus Kertjének üvegházaiban most virágoznak a vanília illatú búvárorchideák (Stanhopea). E rövid virágzási idejű növényük mellett egyre több csodálatos orchidea bimbói kezdenek kinyílni. A citrus-félék érési ideje megkezdődött.