Újra kinyitott a Mecseki Bányászati Múzeum

2014. február 19., szerda 07:00

banyaszati-muzeum2-400-1392787161.jpgPécs, 2014. február 19. - Ismét látogatható a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsen. Az intézményt Fónagy János parlamenti államtitkár tegnap nyitotta meg az érdeklődők előtt.

A két és fél évszázadon át tartó mecseki szén- és a négy évtizeden át folyó uránbányászat bemutatását szolgáló és az egykori bányászoknak emléket állító múzeum tavaly novemberben zárt be, mert akkori gazdája, a soproni Központi Bányászati Múzeum nem tudta vállalni a finanszírozását. A Káptalan utcában két helyiségből álló föld felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhely újbóli megnyitására és az ott őrzött mintegy 1500 tárgy, dokumentum kiállítására a múzeum városi fenntartásba vételével nyílt lehetőség.

hirdetés

 

Fónagy János az eseményen többek között azt mondta: a bányászatot mint tradicionális tudást és munkakultúrát bemutató és most újra megnyíló kiállítással a múlt előtt tisztelgünk, ugyanakkor folytatni kell a bányászat jövőjéért végzett munkát. "Joggal bízhatunk abban, ezt az ágazatot újra fellendülés jellemzi majd és munkahelyeket, biztos megélhetést nyújt azoknak, akik ezt, az egyik legnehezebb munkát választják" - közölte az államtitkár. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik nem engedték, hogy a szénbányászati szakma és tradíció kivesszen az országból.

 

Páva Zsolt polgármester arról szólt, hogy a bányászat a baranyai megyeszékhely egykori gazdagságának szimbóluma, és ezen ipari tevékenység megszűnéséből adódó nehézségeket az elmúlt húsz évben semmilyen politikai, gazdasági támogatással nem sikerült ellensúlyozni. Rámutatott ugyanakkor, hogy Pécsen a mai napig élnek a bányászhagyományok, él a bányászkultúra, s biztató lehet a jövőre nézve, ha ezt az utolsó pillanatban is, de sikerül kihasználni. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az újra megnyílt bányászati múzeum növelni fogja Pécs, a kultúra városának turisztikai vonzerejét.

 

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a múzeum szakmai működtetését ellátó Janus Pannonius Múzeum arra számít, hogy az intézményt évente 8-10 ezer ember keresi fel.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

naperomu-sellye-foto-bozsits-jozsef-1383228045.jpgÁtadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét Sellyén. A Tamási Naperőmű Kft. beruházásaként 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű, napkövető rendszerű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes.

Pécs, 2016. június 2. - Közműhiba után javítják az útburkolatot június 2-án a Munkácsy Mihály utcában. Egy ivóvízbekötés tört el a Munkácsy utca 15. számnál korábban, a sérült vezetéket kicserélték a Tettye Forrásház szakemberei, csütörtökön pedig az út kezelőjének elvárásai és előírásai szerint új aszfaltréteget kap a terület..

magashaz-a-mecsekoldalrol400-c-pilise-gabor-1383650933.jpgPécs, 2013. november 5. - Jövő év nyarára már el is tűnhet a több mint két évtizede lakatlan és a napokban bontásra ítélt huszonöt emeletes pécsi magasház - mondta a tulajdonos La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. képviselője az MTI-nek.