Újjáéledő középkor a szászvári várkastélyban

2015. november 12., csütörtök 06:05

szaszvar1-400-1447303694.jpgSzászvár, 2015. november 12. - A szászvári vár az egyik legépebben fennmaradt középkori kastélyépület a mai Magyarország területén, mely hamarosan újra régi pompájában tündökölhet a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című projektnek köszönhetően. A rekonstrukció kapcsán sajtótájékoztatót tartottak Szászváron.

A sajtótájékoztatón dr. Makula Gergely, a projektet koordináló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közvetlen kezelésű ingatlangazdálkodási igazgatója elmondta, hogy a projekt keretében megújuló várkastély szimbolikus kaput képez majd múlt és jelen között, melyen átlépve megismerhetjük Szász mezőváros és Pécs püspökségének több évszázados kapcsolatát, közös történelmét. Kitért arra is, hogy a mostani megújulást kutatók és régészek több évtizedig tartó alapos munkája tette lehetővé, így a műemlék helyreállítása és köztudatba emelése egy hosszú folyamat méltó befejezését jelenti, egyben fordulópontot képez Szászvár történetében.

hirdetés

 

Dunai Péter, a község polgármestere úgy fogalmazott, hogy a projekt megvalósulása nemcsak a turizmus fellendülését, a vállalkozások megerősödését és új munkahelyek teremtését teszi lehetővé Szászváron, hanem a település hírnevét is öregbíti.

 

A várkastély felújítása során kialakított enteriőrök bemutatják majd a püspökség és a település kapcsolatának több évszázados történetét, a vár virágkorának számító XIV-XV. század mindennapi életét, az egyház babonákkal folytatott harcát és a művelődés terjesztésében játszott szerepét is. A látogatók megismerhetik azon kiváló középkori főpapok életét is, akik a szászvári rezidencia és várkastély építtetői, valamint a püspökség legfontosabb vezetői voltak.

 

A DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0004 azonosítószámú, több mint 600 millió forintos projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásából, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját forrásából valósul meg.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., bővebben: www.szaszvarivar.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs-Szentlőrinc, 2016. augusztus 3. - A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén rendezi 23. agrárvásárát, a Szentlőrinci Gazdanapokat. Szakvásár lévén évről évre tartják magukat a „műfaji keretek” között, azaz elsősorban a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, innovatív fejlesztéseknek, állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak adnak teret.

Háromoldalú partnerségi megállapodást írt alá Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvánnyal és a Janus Pannonius Múzeum Vasarely Múzeumával. 

Pécs, 2014. április 27. - Közösségi vállalkozást indítottak megváltozott munkaképességűek több mint százmillió forintos európai uniós támogatással Pécsett - közölte a projektet megvalósító, komplex foglalkoztatással és rehabilitációval foglalkozó Retextil Alapítvány az MTI-vel.