Újabb dohánygyárat indít a BAT Pécsen

2014. január 24., péntek 06:00

bat-pecsi-dohanygyar400-1390512868.jpgMintegy kilencmilliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. - jelentette be Páva Zsolt polgármester és Tóth Attila, a cég szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője csütörtökön.

Páva Zsolt elmondta, hogy a cég egy új, több mint nyolcezer négyzetméteres gyáregységet hoz létre, miközben a jelenlegi üzem is tovább működik. A beruházással a termelési terület megduplázódik. Az év első felében alakítják ki az új gyárat, telepítik a gyártósorokat, és várhatóan az idén a negyedik negyedévben megkezdik a termelést is az új telepen - ismertette Tóth Attila. Hozzátette, hogy az új üzemben gyártott termékek kilencven százalékát exportálni fogják, főként európai országokba.

 

A fejlesztéssel kapcsolatos döntés a napokban született meg a BAT londoni központjában a cégcsoport európai gyártói kapacitásainak felülvizsgálatára irányuló eljárás keretében.   

hirdetés

 

Tóth Attila elmondta, hogy az új gyárépületben olyan dohánytermék-típust gyártanak majd, amellyel eddig nem foglalkozott a vállalat. A régi gyárépületben is folytatódik a termelés, a hangsúly azonban a cigarettáról a fogyasztási dohányra és az innovatív termékekre helyeződik át.   

 

Arra a kérdésre, hogy a fejlesztésnek köszönhetően bővül-e a vállalat dolgozói létszáma, Tóth Attila azt mondta, a termékportfolió-váltás és az új termelőegység beindítása hosszabb folyamat, létszámfejlesztési hatásairól még korai nyilatkozni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pécsi dohánygyár alkalmazottainak száma csökkenni nem fog a következő időszakban.   

 

A beruházás részleteit ismertetve kifejtette: egy már meglévő, a Pécsi Ipari Parkban található épület átalakításával, fejlesztésével hozzák létre az új gyárat, amelyben 8850 négyzetméteren folyik majd a termelés. Az idén az első negyedév végéig az épület infrastruktúráját alakítják ki, majd telepítik a gyártósorokat, és várhatóan 2014 negyedik negyedévében kezdődik meg a termelés. A költségek legnagyobb részét a gépek beszerzése, az épület átalakítási munkálatainak költsége, környezetének fejlesztése jelenti majd.  

 

A BAT eddig összesen több mint 45 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ebből mintegy 1,5 milliárdot tett ki a 2011-ben felavatott új, fogyasztási dohányvágatot csomagoló divízió, amelyet további 1,4 milliárd forintnyi beruházással bővítettek 2012-ben.     Tóth Attila hangsúlyozta, hogy a mostani 9 milliárdos beruházás tovább erősíti a cégcsoport elkötelezettségét Pécs városa és Magyarország iránt.   

 

Páva Zsolt annak a reményének adott hangot, hogy a vállalat a fejlesztésnek köszönhetően idővel még több pécsi család megélhetését tudja biztosítani. A város ezért minden olyan kezdeményezést örömmel támogat, amely új munkalehetőséget jelent a pécsieknek és jó hírét viszi Pécsnek - mondta.   

 

A nyilvános céginformációs adatok szerint a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2012-ben 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége 2012-ben 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintról 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.

 

Forrás: MTI, fotó: Eniport

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 16. - A Magyar Közút országos szinten 34 milliárd forint összértékű útfelújítási munkálatai érintik a 6604-es Pécs-Abaliget összekötő út 1,3 kilométeres szakaszát is. Az útrekonstrukció itt március 17-től várhatóan egy hónapon keresztül tart majd. A beruházást a megfelelő időjárási körülmények között folyamatosan végzik.

szunyogirtas-1368177669.jpg

Pécsett április végétől kezdve írtják a szúnyogokat, az épp bevetésen lévő, alacsonyan szálló repülőgépet már sokan láthatták. Bár vitathatatlanul több a vérszívó, mint tavaly, "halálos kórokozóktól", "dengue láztól", "szívférgektől" és más vérfagyasztóan hangzó betegségektől nem kell tartani. 

vizfo400-1383628011.jpgNemrég fejeződött be a Barlangbejáratok biztosítása és lezárása, műszaki létesítményeinek korszerűsítése a Mecsek és a Villányi-hegység területén című projekt, amelynek munkálatai még tavaly kezdődtek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnál. A természetvédelmi célú beruházás az Új Széchenyi Terv jóvoltából valósulhatott meg, teljes költségvetése 66 millió forint volt.