Új tiszteletbeli konzul állt munkába Pécsen

2014. január 31., péntek 05:50

konzul-tablaavatas400-1391143345.jpgGerner Zsuzsannát, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettesét nevezte ki a német szövetségi elnök Pécs új, tiszteletbeli konzuljává. Ünnepélyes beiktatását csütörtökön tartották a baranyai megyeszékhelyen.

Gerner Zsuzsanna Matei Ion Hoffmann német nagykövet jelenlétében állt munkába csütörtökön, miután megnyitották az új konzulátust a baranyai megyeszékhelyen.

 

Németország új pécsi tiszteletbeli konzulja elmondta: a Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kicskun megye által határolt terület tartozik hozzá, feladata pedig német állampolgárok és a Pécsi Tudományegyetemen tanuló német diákok hivatalos ügyeinek intézése. Gerner Zsuzsanna hozzátette: a magyar állampolgároknak is segítségére lesz, hiszen például fordításokkal, hitelesítésekkel is fel lehet keresni irodáját, amely a baranyai megyeszékhelyen a Pécsi Tudományegyetem központi épületében, a Vasvári Pál utca 4. alatt található.

hirdetés

 

Az új tiszteletbeli konzul szólt arról is, hogy szeretne kapocs lenni Németország és Magyarország, a német állampolgárok és magyar állampolgárok között. Hozzátette: hagyományosan jó a két ország viszonya, de gazdasági szempontból van még lehetőség a további fejlesztésekre.

 

Matei Ion Hoffmann újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy általában a nagykövetség által ellátott politikai, a gazdasági, és kulturális feladatok mellett a konzulátus közvetlenül tud segítséget nyújtani az állampolgároknak, s delegációk kalauzolásában is partner, de fontos szerepe van gazdasági, kulturális kapcsolatok szintjén is.

 

Németország 1996-ban bízott meg először tiszteletbeli konzult Pécsen Korinek László jogászprofesszor személyében. A konzulnak azért szűnt meg megbízatása idén, mert elérte 67. életévét, így a német jogszabályok értelmében nem gyakorolhatta tovább tevékenységét.

 

Gerner Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Germanisztikai Intézetének helyettes igazgatójaként és a Német Nyelvészeti Tanszék vezetőjeként, valamint az egyetem bölcsészkarának dékánhelyetteseként dolgozik.

 

Képünkön: Komlósi László Imre, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Oktatás- és külügyért felelős általános rektorhelyettese (b), Gerner Zsuzsanna új tiszteletbeli német pécsi konzul és Matei Ion Hoffmann, Németország budapesti nagykövete a felavatott konzuli iroda táblájánál, a PTE Rektori hivatala előtt

 

Forrás: MTI, MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

karacsony400-1449789198.jpgPécs-Romonya, 2015. december 11. - A gyermekhospice területén úttörő Szemem Fénye Alapítvány minden december végén mesebeli erdőt varázsol, azonban idén az Angyalok Erdeje projektjük helyszíne nem a pécsi Dóri Ház udvara lesz, hanem a 2017-re megépülő új, nemzetközi színvonalú gyermekhospice házuk telke Romonyán.

Pécs-Budapest, 2014. április 12. - Ahogy az országban mostanra szinte mindenütt, a baranyai egyéni választókerületekben is kihirdették az április 6-i parlamenti választások nem jogerős végeredményeit.

legparna-1357646469.jpg

Míg minden lehetséges médiafelületen az eljövendő új buszmenetrendet dicsérik, a keserű igazság az, hogy Pécs tömegközlekedése egy cseppet sem vált megbízhatóbbá. Bár Baranya idei telét nem jellemezték a nagy mínuszok, és nagyobb mennyiségű hó is ritkán esett le, az utasok naponta számolnak be a médiumoknak kimaradó járatokról, ritkított menetrendről, lerobbanó járgányokról. Nem kell hangsúlyoznunk, hogy nem "puccs" áll a háttérben, ez csupán a tömegközlekedés "normál" működése.