Új ortodox kápolnát és harangtornyot építenek

2014. február 26., szerda 21:15

ortodox400-1393445594.jpgPécs, 2014. február 26. - Nagyjából 69 millió forintból építenek Pécsen új szerb ortodox kápolnát és hozzá harangtornyot. A napokban megkezdett munkálatok az "Értékes Pécs" projekt keretein belül valósulnak meg.

A Zrínyi utcában zajló munkálatok kapcsán Pantelic Lukijan püspök és Gálity Vojiszláv püspöki helynök kifejtette, hogy egyházuk számára kiemelt fontossággal bír a kápolna és a harangtorony, és nem csak a magyarországon élő szerbek kísérik figyelemmel a projekt megvalósulását, hanem az anyaország is. Ezt támasztotta alá, hogy a sajtótájékoztatón részt vett a Szerbia budapesti nagykövetét képviselő Lepsa Stulic is.

hirdetés

 

Lepsa Stulic kihangsúlyozta, hogy Pécs városa ismételten bebizonyította, hogy rászolgált az Európa Kulturális Fővárosa címre, valamint örömét fejezte ki, hogy a "Pécs, a kultúra városa" és a "Pécs, a határtalan város" szlogenek megvalósítása érdekében a városvezetés személyesen és cégein keresztül is kiemelten segíti a vallási és nemzetiségi értékek bemutatását.

 

ortodox2-1393439066.jpg

 

Dr. Hoppál Péter, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke elmondta, hogy a város kiváló partnerre talált a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyében, valamint az országos és helyi szerb önkormányzatban. "Nem mindennapi a XXI. században" - jellemezte a kápolna és a harangtorony felhúzásást. Beszédében kitért még arra, hogy az új kápolna önmagában is külön turisztikai értéket jelent majd, azonban a projektnek köszönhetően egy kiállítás kialakítására is sor kerül. A 25-30 ikonosztázból álló tárlat a keresztmetszetét mutatja be a XVIII-XIX. századi szerb ortodox művészeti világnak, hűen tükrözve a mély vallásosságot, a korabeli ábrázolást és a sajátos motívumokat.

 

Dr. Merza Péter a projektmenedzsment feladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kivitelezés összesen nettó 69 millió forintból valósul meg, a munkálatok nagyjából egy évet vesznek igénybe.

Kapcsolódó cikkek

tuzoltas-1359713777.jpg

Saját garázsában gyulladt ki egy autó 31-én éjjel, a helyszínre nem kevesebb, mint 5 tűzoltóegység érkezett, hogy eloltsa a tüzet és megelőzze a továbbterjedését. Nem kis veszélyben forogtak a jelenlévők, mivel a garázsban volt egy gázpalack is, ennek a felrobbanását azonban szerencsére sikerült megelőzni.

"Száguldás szerelmesei" címmel Forma-1-es kiállítás nyílt Pécsen július 23-án, kedden. Az Árkád Bevásárlóközpontban többek között nyolc eredeti F1-es versenyautót mutatnak be.

Pécs, 2015. március 19. - Harminckét település mintegy négyezer háztartása számára teremti meg Pécs, Szentlőrinc és Sellye térségében a későbbi szélessávúinternet-használat lehetőségét az úgynevezett optikai körzethálózat, amelynek kiépítését idén tavasszal kezdi meg a Távnet Kft.