Új helyre költözött a pécsi horvát óvoda

2015. december 12., szombat 06:00

Pécs, 2015. december 12. - Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból felújított új telephelyére költözött a pécsi horvát nemzetiségi óvoda - tájékoztatta Győrvári Gábor Zoltán, a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont igazgatója az MTI-t pénteken.

Az 1977 óta működő nemzetiségi óvoda 2000-től a horvát iskolaközpont tagintézménye, azonban eddig attól külön telephelyen, Pécs egy másik városrészében működött - idézte fel az igazgató.

 

A felújításnak köszönhetően a fizikai egyesítésen túl, a korábbi hetven férőhelyet sikerült mintegy kilencvenfősre emelni. Az óvodában a korábbi három csoport helyett 2016-tól négy csoportot tudnak indítani: az óvodapedagógusi létszám hatról nyolcra bővült. Munkájukat négy szakképzett dajka segíti - tette hozzá.

hirdetés

 

Győrvári Gábor Zoltán az MTI érdeklődésére közölte, elsősorban Pécsen és a környező településeken lakó horvát nemzetiségű gyerekek járnak az óvodába, azonban befogadnak a program iránt érdeklődő nem nemzetiségi gyerekeket is.

 

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke emlékeztetett, arra hogy a magyarországi horvát közösségnek három iskolaközpontja van. A legnagyobb - óvodát, általános és középiskolát, valamint kollégiumot is magába foglaló - Pécsen található.

 

Mellette Budapesten és Hercegszántón működik hasonló nemzetiségi iskolaközpont - fűzte hozzá. Gugán János szerint a horvát oktatási központok óvodáiba becslése mintegy 160 gyerek jár. Az Országos Horvát Önkormányzat elnöke arról is szólt, hogy a nemzetiségi iskolaközpontokon túl több tucat olyan óvoda működik még Magyarországon, amelyben horvát nyelvoktatás folyik.

 

Őri László alpolgármester az MTI-nek azt mondta: a városban élő horvátok a közösség megbecsült tagjai, a pécsi horvát oktatási központ pedig országosan is egyedülállóan biztosítja a nemzetiségi oktatást az óvodától a gimnáziumig.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. november 7. - Nem várt műszaki akadályba ütköztek a víziközmű-felújítást végző szakemberek a Magyarürögi úton, ahol a Tettye Forrásház munkatársai október óta dolgoznak a hálózat korszerűsítésén. Úttest alatti átfúrással kezdték meg az új vízvezeték építését annak érdekében, hogy elkerüljék a Magyarürögi út lezárását, egy a nyomvonalon lévő szikla miatt azonban az elkövetkezőkben más technológiával kell folytatni a munkálatot.

10000lepes2016pecs400-1472558998.jpg

Pécs, 2016. augusztus 31. - A tavalyi év sikerein felbuzdulva idén is megrendezésre kerül a „10 000 lépés érted és értük” jótékonysági séta Budapesten és a nagyobb magyarországi városokban, többek közt Pécsen is. A részvételhez szükséges megvásárolt támogatói jegyekből befolyó összeget a Dóri Háznak ajánlják fel a szervezők.

pecsexpo2014-plakatreszlet400-1401292052.jpgPécs, 2014. május 29. - Rudán Joe, az Abba Sisters, Détár Enikő és a Brassdance fúvósai - csak néhány azok közül, akik fellépnek a PÉCSEXPO idején az Expo Centerben. A látogatókat emellett számos más szórakoztató program is várja. Az iskolák, kulturális csoportok számára felkínált bemutatkozási lehetőséggel idén is sokan élnek.