Új csuklós Volvókat állít szolgálatba a Tüke Busz

2014. február 14., péntek 17:30

volvo-buszok400-1392395496.jpgPécs, 2014. február 14. - Öt új csuklós Volvo autóbusz beszerzésével folytatódott a pécsi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. járműparkjának megújítása. Az új járműveket ma adták át a Széchenyi téren.

Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter alpolgármester jelenlétében adták át azt az öt új csuklós Volvo autóbuszt, amelyek a tavaly tavasszal elindított pécsi buszcsereprogram részeként érkeztek a baranyai megyeszékhelyre. Az új járművek Kertváros és a belváros között szállítják az utasokat hétfőtől. A pécsi önkormányzati tulajdonú buszvállalat tavaly tavasz óta 42 új járművet állított forgalomba.

 

Csizi Péter a buszok ünnepélyes átadásakor azt mondta, a most beszerzett új járművekkel tizenegy évre csökkent a pécsi közösségi közlekedést szolgáló járműflotta tagjainak átlagéletkora, és a cél, hogy még idén további fiatalítás történjen. Hozzátette: a buszcsereprogram elindítása óta 30 százalékkal csökkent ez a szám, az korábban beszerzett új járművek munkába állását követően pedig minimálisra csökkent a járatkimaradások száma is. Az alpolgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzat és a buszvállalat folyamatosan a pénzügyi mozgásterének megfelelően gondoskodik új buszok beszerzéséről. Kizárólag új, klimatizált, alacsony padlós járműveket vásárolnak a jövőben is. A beruházásokhoz államilag támogatott hitelt kívánnak felvenni.

hirdetés

 

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy az új buszok tágas utasterében több a hely a mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedők számára. Árki Sándor, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta, a járműveket nettó 454 millió forintért vásárolta meg a társaság egy államilag támogatott, a Magyar Fejlesztési Banktól felvett hitel segítségével.

 

Az önkormányzat sajtóanyaga szerint a Volvo 7900-asok kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint öregebb társaik, környezetkímélő motorral rendelkeznek, az autóbuszvezetőket pedig tolatássegítő kamera és kanyarvilágítás segíti. Az utasok kényelmét szolgálják a széles, dupla szárnyú ajtók és a gyors fel-, illetve leszállást elősegítő alacsony padlózat. Az utastér tágas és világos, a kényelmes ülések között pedig széles közlekedőfolyosó húzódik.

 

A Tüke Buszt Zrt. tavaly indította el buszcsereprogramját, eddig húsz Credo típusú járművet béreltek és tizenötöt vásároltak, két Volvót pedig béreltek. A cég pécsi járműparkja 161 autóbuszból áll, ebből naponta mintegy 130 fut az utakon. Az állomány legnagyobb részét Mercedesek és Ikarusok alkotják.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

volvo-buszok595-1392395599.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlés döntése értelmében lelkiismeretes, pontos, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként 2013-ban Mokos Tibor újságírónak ítélték posztumusz Pécs Város Sajtó Díját. 

nemzeti-osszetartozas-pecs-mti-1379103762.jpgPécs, 2013. szeptember 13. - A külhoni magyar közösségek megmaradásának, kapcsolattartásának elősegítésére alakult Határon Túli Magyarságért Alapítvány tevékenységével ismerkedett az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága pénteken.

lenduletben-300x214-1365002202.jpg

Új szakaszába érkezett a „SZMÖRE - Személy- és vagyonvédelemért Mozgalom Önkéntes Reflexív Együttműködéssel” című projekt. A Pécs-Keleten és a sellyei kistérségben zajló program keretében hamarosan már a képzések, tájékoztató rendezvények is megkezdődnek. Az áldozatsegítő és áldozattá válást megelőző mozgalom munkájában közel 40 együttműködő partner szervezet vesz részt.