Üdvözlünk Horvátország!

2013. június 7., péntek 12:47

Egyedülálló rendezvényre készül Pécs városa 2013. június 30-án. Horvátország uniós csatlakozásának előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású ünnepséggel köszönti a 28. európai tagállamot. Az esemény házigazdája Pécs Megyei Jogú Város, valamint Vujity Tvrtko, Pécs Város Jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Navracsics Tibor.

Az ünnepség során kétnyelvű szentmisét celebrálnak, horvát és magyar kultúrcsoportok, komoly és könnyűzenei együttesek lépnek fel. Az este sztárvendége pedig Horvátország egyik legismertebb könnyűzenei csapata, a Srebrna Krila.

A programot határon átívelő biciklis találkozó is színesíti: Pécsről és Eszékről egyszerre indul egy-egy 100 fős csapat, a pécsi delegációt Nagy Csaba alpolgármester vezeti, míg az eszéki csapat az eszéki alpolgármesterrel kerekezik be Pécsre, az ünnepség helyszínéül szolgáló Széchenyi térre.

hirdetés

A rendezvény egyedisége abban rejlik, hogy egy másik országban élő államalkotó nemzetiségi kisebbség a többségi társadalommal együtt köszönti saját anyaországát az unióba lépés alkalmából. Ilyen jellegű rendezvényre tudomásunk szerint Európában máshol nem kerül sor. Az esemény együttműködő partnere a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa, jelen lesz Horvátország magyarországi nagykövete, pécsi főkonzulja, és részt vesznek Horvátország és a horvátság más képviselői is.

A programtól azt remélik, hogy tovább erősíti az évszázados horvát-magyar barátságot, és a jószomszédi kapcsolatokat.
 

Kapcsolódó cikkek

12-1354368756.jpgCsaba Ders, Pécs főépítésze úgy látja, egy változó korban az építészetnek is változnia kell.

Az építésztársadalom közös ügyének tartja, hogy azzal a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális szabadsággal, amit a rendszerváltással elnyertünk, az építészet területén is élni tudjunk.

kep-202-1366582173.jpg

A négy darab, egyméteres szobrot daruval emelték a hat és fél méteres magasságban kialakított eredeti helyükre április 20-án, szombaton, a nemrég megújult pécsi Lakits Villa irodaház utcafronti oromfalaira.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) a közelmúltban megtette az utolsó lépést a szövetséggé válás irányába. A működési területüket érintő új jogszabályi környezetnek való megfelelés késztette az országos elnökséget arra, hogy határozatot hozzanak, a MEOE tagjai csak önálló jogú szervezetek, azaz egyesületek és alapítványok lehetnek. A pécsi önálló jogú szervezet várja tagjai közé azokat a magánszemélyeket, akiket érintenek a változások.