Tüskésrét: Megkezdődött a tájrendezés befejező üteme

2013. szeptember 3., kedd 21:19

eromu-tuskesret-1378236175.jpgA napokban elindult a tájrendezés utolsó üteme a pécsi erőmű egykori tüskésréti zagyterének helyszínén, a jövő év végéig tartó munkálatokra 1,4 milliárd forintot költ a Pannon Hőerőmű Zrt. A társaság az MTI-hez eljuttatott szeptember 2-i közleményében utalt rá, hogy a pécsi erőműben mintegy ötven éven keresztül, a Mecsek ásványvagyonára építve széntüzeléssel állítottak elő villamos- és hőenergiát.

A tüzelés melléktermékeit az erőműtől nyugatra fekvő lápos területen kialakított zagykazettákban helyezték el, melyeket a termeléssel párhuzamosan befedtek. A széntüzelés 2004-ben befejeződött, a salakkal és pernyével utoljára töltött négy kazettát 10 centiméteres talajtakaróval fedték be a kiporzás megakadályozása érdekében, de a környezetvédelmi hatóság egy méter vastag talajtakaró réteget, valamint csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését írta elő az 51 hektáros területen.
   

hirdetés

A kivitelező már kiirtotta a zagykazettákon megtelepedett növényzetet és hozzálátott a zagytér felszínének kialakításához. Ezt a munkát követi a csapadékvíz-elvezető rendszer építése, majd a füvesítés, fásítás, mellyel legkésőbb 2014. december 31-ig végeznek.
   

A Pannon Hőerőmű kitért rá: a rekultiváció során összesen mintegy 550 ezer köbméternyi földet terítenek el a területen úgy, hogy közben biztosítják, a csapadékvíznek a csatornákba jutását, megelőzve a kazettákban tárolt zagy környezetre káros anyagainak kimosódását. Hangsúlyozták, a pécsi Tüskésrét rekultivációjának jelentősége abban áll, hogy maradéktalanul felszámolja az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének utolsó nyomait is, így a korábban már rendezett zagykazettákhoz hasonlóan lehetőséget nyújt a színes, változatos élővilág kialakulására, a terület hasznosítására.
   

"A rekultiváció befejeztével biztonságos, egészséges és a környezetbe illeszkedő területet tudunk a város rendelkezésére bocsátani" - idézte a közlemény Péterffy Attilát, a Pannon Hőerőmű elnök-vezérigazgatóját.

 

Forrás: MTI, fotó: geocaching.hu

Kapcsolódó cikkek

parajmos1-400-1431575776.jpgPécs, 2015. május 14. - Parajmos - Roma Holokauszt címmel nyitott fotókkal, használati tárgyakkal gazdagon illusztrált új állandó kiállítást szerdán a Janus Pannonius Múzeum (JPM) a Vasváry-házban.

volvo-buszok400-1392395496.jpgPécs, 2014. február 14. - Öt új csuklós Volvo autóbusz beszerzésével folytatódott a pécsi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. járműparkjának megújítása. Az új járműveket ma adták át a Széchenyi téren.

kozvezeteki-csatornatisztitas400a-1398866354.jpgPécs, 2014. április 30. - Meglepő módon szembesültek nem szakszerű szennyvízbekötésükkel a napokban egy pécsi családi ház lakói. Egy hibajavítást követően az utcájukban végzett csatornatisztítás során ugyanis a nem szakszerűen karbantartott házi elvezető rendszer miatt a lefolyón visszaáramlott, végül gejzírként tört fel a szennyvíz a WC-ben.