Turistamúzeum nyílt a Király utcában

2014. október 4., szombat 10:15

turistamuzeum400-foto-baumann-jozsef-1412410659.jpgPécs, 2014. október 4. - A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom történetét bemutató turistamúzeum nyílt a pécsi belvárosban.

A Király utca egyik üres üzlethelyiségében kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

 

Páva Zsolt polgármester - aki egyben a természet pécsi és baranyai rajongóit tömörítő Mecsek Egyesület elnöke is - a csütörtöki ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy az országban ritkaságnak számítanak a hasonló múzeumok. Mint mondta, a tárlat ugyanis nemcsak a helyi egyesület történetét dolgozza fel, hanem a hegység múltját és jelenét is bemutatja, ilyen módon minden Pécsre érkező ízelítőt kaphat a megyeszékhely felett magasodó Mecsekből, kedvet kaphat csúcsai meghódításához.

hirdetés

 

Azt mondta, hogy az egyesület az egyik első klasszikus alulról szerveződő civil szövetségként alakult meg hazánkban a 19. század végén, és nem kisebb teljesítmény fűződik a nevéhez, mint a Mecsek turistaútjainak kiépítése, a természetjárás népszerűsítése, a test és a lélek fejlesztése. Bejelentette: a pécsi önkormányzat folytatja azt a programot, amelyet az utóbbi években elkezdett: hazai és uniós forrásokból még több turistaút, erdei pihenőhely felújítását végzi el, rendezik a Misinatetőn található pécsi tévétorony környezetét, ott szabadidős célokat szolgáló létesítményeket hoznak létre a közeljövőben.

 

Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy a kiállításon jelenleg megtalálható tárgyak több évtizedes múltra tekintenek vissza, gyűjtésükben a szervezet legidősebb tagjai vettek részt. Hozzátette: érdemes lesz időről időre felkeresni a múzeumot, hiszen igyekeznek folyamatosan változtatni a kiállítás anyagán, emellett kulturális programokat, rendezvényeket, előadásokat, beszélgetéseket is tartanak majd az épületben.

 

Forrás: MTI, fotó és további képek: Baumann József

 

A Mecsek Egyesület honlapján megjelent információk szerint a pécsi turistamúzeum a Király utca 40. szám alatt tekinthető meg hétfőtől péntekig reggel 10-től délután 4 óráig.

Kapcsolódó cikkek

harkany-zold-1382162399.jpgNagy összegű támogatást nyert Harkány Város Önkormányzata a Bio- és megújuló energiafelhasználás startmunka mintaprogram támogatása” pályázaton, melyet 2012 szeptemberében a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához nyújtott be. A polgármesteri hivatal korszerűtlen fűtési rendszerét biomassza üzemelésű kazán beépítésével modernizálták.

Társasházakat érintő legfontosabb aktuális kérdéseket vitattak meg a pécsi lakásszövetkezetek, társasházkezelők és a fogyasztóvédelem képviselői a Tettye Forrásház szakmai napján. A december 4-én már második alkalommal megrendezett fórumon nem csupán a társaság tevékenységéről volt szó. A mintegy hetven résztvevő a jogszabályi változásokról és azok hatásáról, vagy a kiemelt témák közt az önkormányzati bérlők tartozásainak kezeléséről is tájékozódhatott.

lobbiparti-harkany-400-1379908564.jpgHázi levendula- és bodzaszörpös gyógyvízzel, koktélokkal, friss pogácsával és az egészség jegyében grillezett húsokkal, ízletes salátákkal lépett újra színpadra Harkányfürdő a dél-dunántúli zártkörű vállalkozói lobbipartin.