Tüke piac: gatyában várják az árusokat

2012. augusztus 15., szerda 11:02

gatyában várják az árusokat

Kulturálisan nehezen értelmezhető, ámde annál érdekesebb program várja holnap a pécsieket: az első Tüke Piac. Bejutni nem egyszerű: minimum népviseletbe illik bújni az árusoknak. A cél egy régi kor felelevenítése.

Megelevenedik a vitrin

Nincs egyszerű dolga annak, aki üzleti céllal be szeretne jutni a Kossuth téren megrendezendő Tüke Piacra.  "Hölgyeknél hosszú szoknya, kötény, fehér vászon ing, fejkendő vagy főkötő, illetve ha mód van rá, tradicionális helyi viselet – sokác, sváb, dél – dunántúli stb.; uraknál ajánlott: vászon nadrág vagy gatya, vászon ing, kalap, csizma." - olvashatjuk a hirdetményben a tüke etikettet. (Csizmában nem lesz könnyű, ha visszatér a harminc fok...) Javasoljuk, hogy minden nép árus nézzen szét a rokonok, ismerősök padlásán, hátha akad valahol egy jó állapotban levő népviseleti ruha, amit magára ölthet. Vagy ha minden kötél szakad, lehet kölcsönözni. Helypénzt viszont nem kell fizetni, ha valamiképp igazolni tudja az árus, hogy saját portékájával érkezik.

hirdetés

 

 

Kalocsai idegenlégiós - különdíjra számíthat

Egy igazi termelői piacot akarnak teremteni a szervezők, a környékbeli termelők, gazdák, népi mesterséget űzők bevonásával. A századelő hangulatát szeretnék megidézni, pontosabban: "a monarchia korabeli boldog békeidőt".

 

A városvezetés azzal inspirálja a termelőket és a vevőket, hogy ha jól sül el a kísérlet, ősztől akár havonta megismételhetik a Tüke Piacot. Szóval mindent bele!

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. december 20. - A megyei átlagnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal nőtt a nettó árbevétele Baranya száz legnagyobb társas vállalkozásának tavaly - derül ki a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, az Új Dunántúli Napló és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tegnap bemutatott TOP 100 kiadványából.

Pécs, 2016. augusztus 22. - Mintegy 2,7 milliárd forintot fordítanak Baranya megyében a foglalkoztatás növelésére, a pénzből több mint kétezer baranyai álláskereső elhelyezkedését segítik - az erről szóló foglalkoztatási paktumot a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a megyei kormányhivatal a múlt héten írta alá.

valogato1-400-1432135848.jpgPécs, 2015. május 21. - A Megváltozott munkaképességű emberek a kék gazdaságban című projekt keretében informatikai hulladékválogató üzem megnyitására, húsz új munkahely megteremtésére került sor Pécsett, az Edison utcában. Az üzem május 1-én kezdte meg működését, hivatalos átadó rendezvényére május 19-én került sor.