Trauma: a Szovjetunióba elhurcoltak története Pécsen

2013. november 23., szombat 07:30

trauma1-400-1385187998.jpgA Kárpát-medencéből a Szovjetunióba hurcolt magyar és német nemzetiségű kényszermunkások történetét bemutató kiállítás nyílt tegnap a pécsi Nádor Galériában. A Trauma című interaktív tárlat tablók, fotók, hanganyagok, videók, korabeli használati tárgyak, túlélőkkel folytatott beszélgetések révén érzékelteti a „malenkij robot” résztvevőinek szenvedéseit és kiszolgáltatottságát.

A kiállítás segíthet az érintetteknek tapasztalataik feldolgozásában, illetve a fiatalabb generációknak ismereteik bővítésében.

 

Menczer Erzsébet fideszes országgyűlési képviselő megnyitó beszédében felidézte: a hallgatás falának áttörését jelentette, amikor a parlament tavaly a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította november 25-ét, mert azzal a kitelepítettekről való megemlékezést állami szintre emelte.

hirdetés

 

A szervező Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre és a Janus Pannonius Múzeum szerint a december 6-ig látogatható kiállítás segíthet az érintetteknek tapasztalataik feldolgozásában, a fiatalabb generációknak pedig ismereteik bővítésében.

 

A kiállításról kiadott sajtóanyag szerint a második világháború alatt és után a mintegy 15 milliós magyarságból 500 ezer, többségében ártatlan civilt hurcoltak el kényszermunkára, hadifogoly vagy internálótáborba a volt Szovjetunió területére. Jelentős részüknek német származása, vagy német neve miatt kellett elhagynia otthonát.

 

Rájuk a Trauma című tárlat mellett túlélőkkel folytatott beszélgetéseken, szombaton és vasárnap pedig irodalmi és történelmi előadásokon, író-olvasó találkozókon, filmvetítéseken, és egyebek mellett magyar-német nyelvű szentmisén emlékeznek a baranyai megyeszékhelyen.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

trauma2-1385188216.jpg

Kapcsolódó cikkek

Háromoldalú partnerségi megállapodást írt alá Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvánnyal és a Janus Pannonius Múzeum Vasarely Múzeumával. 

sportbal1-400-1392050650.jpgFebruár 22-én rendezik meg a 14. Pécsi Sportbált. Jegyek már kaphatók a Városháza melletti Tüke Irodában. A pécsi városvezetők hétfőn megvették a belépőt, amellyel nem kizárólag magát a rendezvényt támogatják.

szava2-400-1465012655.jpg

Pécs-Szava, 2016. június 4. - Madárbarát tanösvény és iskolai zöld közösségi tér valósult meg a Duna-Dráva Cement Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából. A pécsi Bánki Donát utcai Általános Iskola megújult udvara a környezeti nevelést segíti, míg a Szavai Óvoda madárbarát tanösvénye a természet értékeire irányítja a legkisebbek figyelmét.