Több százmilliós beruházások a pécsi víziközmű-vagyonon

2014. január 30., csütörtök 06:00

tf400-1391057676.jpgMintegy négyszáz millió forint összegű európai uniós és állami támogatást nyert Pécs a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Pécsi Vízmű üzemeltetése alatt a városi víziközmű-vagyonon megvalósított beruházásokhoz. A Környezet és Energia Operatív Programok (KEOP) konstrukció keretében, a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban zajló, jelentős fejlesztések a város teljes vízellátó rendszerének biztonságára hatással voltak, emellett a szennyvíztisztítás, szennyvíziszap-kezelés korszerűsítését segítették elő.

Az egészséges ivóvíz biztosítása az egyik legkritikusabb közszolgáltatás, ezek a beruházások hozzájárultak, hogy csökkenjenek a mennyiségi, minőségi kockázatok, a pécsi ivóvíz hosszú távon is minden tekintetben megfeleljen az uniós és magyar előírásoknak - hangsúlyozta Sándor Zsolt, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. vezérigazgatója a január 28-i sajtótájékoztatón, ahol a projektidőszak fejlesztéseiről számoltak be.

 

A Pécsi ivóvízminőség javítás 2007-2009 közt megvalósult 1. ütemében, majd 2011-2013 közti 2. ütemében több területen, összesen mintegy 5000 méter hosszan újult meg a városi ivóvízhálózat. A szakemberek elöregedett, az ellátás biztonságát veszélyeztető vezetékeket cseréltek le, javítva a szolgáltatott ivóvíz minőségét. Felújították például a Szigeti út egyik kritikus csomópontját és a terület sűrűn meghibásodó, régi öntöttvas ellátó vezetékét, hosszú időre garantálva több ezer felhasználó stabil, kiegyensúlyozott ellátását. Kiemelt munkálat volt a Meszes-Kénes úti gépházak közti töltővezeték cseréje, amelyet követően megszűntek a kiterjedt területet érintő vízhiányok a környéken. A korszerűsítések eredményeként nőtt a szolgáltatás biztonsága, az ivóvíz minősége ezeken a területeken is minden elvárást kielégítő módon megfelel az uniós és hazai előírásoknak egyaránt. A beavatkozások hatása az egyes vízbázisok közti egyenletes, megfelelő hálózaton való vízelosztásra is jelentős.

hirdetés

 

A projekt részeként a város és a környékbeli települések vízigényét legnagyobb arányban kiszolgáló víztermelő kutakat is korszerűsítettek. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ötven, zömében fél évszázaddal ezelőtt létesített kutat üzemeltet a pellérdi és tortyogói vízbázis területén, amelyek a mélyben lévő rétegvizet hasznosítják – nagyrészt ezekre épül a folyamatos és biztonságos vízellátás. A vízkészletek optimális kihasználása, védelme érdekében teljes körűen felmérték, majd helyreállították az érintett kutak víztermelő kapacitását, emellett megújult a kutakat összekötő hálózat is.

 

A Pécsi szennyvíztisztító irányítástechnikai rendszer fejlesztése, hálózati rekonstrukció 1. (2007-2009) és 2. (2011-2013) ütemében összesen 3340 méternyi kritikus állapotú szennyvízhálózati helyet újítottak fel, amelyeken keresztül idegen víz juthatott a szennyvízhálózatba, rontva ezáltal a tisztítás hatásfokát. A cseréknek köszönhetően csökkent a beszivárgások lehetősége, ami hozzájárult, hogy a pécsi szennyvíztisztító telepről kikerülő tisztított szennyvíz minősége megfeleljen az előírt határértékeknek, és összhangba kerüljön az egyre szigorodó környezetvédelmi elvekkel.

 

A rekonstrukciók közül kiemelkedik a Déli szennyvíz főgyűjtő munkálata, ahol a Budai kertváros, Meszes, Pécsújhegy, Gyárváros, Ipari park és Kozármisleny folyékony hulladékát összegyűjtő, nagy átmérőjű fővezeték újult meg oly módon, hogy 2015-ben további települések, Bogád, Romonya és Nagykozár szennyvizének elvezetésére is alkalmas legyen. A legkorszerűbb technológiát felhasználva üvegszál-erősítésű poliészter csöveket építettek be a szakemberek, amelyek több mint 50 évig bírják a fokozott terhelést.

 

A projekt során 2011-től a szennyvíztelep több létesítményében is rendszerkorszerűsítéseket hajtottak végre. Hatásukra gördülékenyebbé vált a műszaki kommunikáció, megerősödött az adatbiztonság, mára egy azonnali beavatkozást biztosító, nagy üzembiztonságú rendszer irányítja a tisztítási folyamatokat a pécsi telepen.

 

A négy pályázatba összesen 544 millió forint összegű beruházást vontak be, amelyre 399 millió forint finanszírozási forrást nyertek a szolgáltatók.

 

Forrás: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Kapcsolódó cikkek

vp-1371047666.jpg

Péntek Lászlóval akart találkozni az a 18 éves pécsi lány, aki tavaly nyáron egy kővel verte agyon újszülöttjét, majd egy romos iskola pincéjébe dobta...

 

Pécs, 2015. december 24. - Ünnepi fényfestést tartanak a Kossuth terén december 26-án és 27-én este. A belvárosi tér épületeit, köztük a zsinagógát és a Konzum Áruházat is különleges módon világítják meg - közölte a Janus Pannonius Múzeum az MTI-vel.

apak-napja-pecs-1395259694.png

Pécs, 2014. március 19. - A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.  A Washington állambeli Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője Amerikában. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét.