Tilos lesz a közterületen élni Pécs több részén

2014. szeptember 26., péntek 06:00

Pécs, 2014. szeptember 26. - Pécs belvárosában és több városrészében nem lehet életvitelszerűen a közterületen tartózkodni október közepétől - döntött tegnapi ülésén a pécsi közgyűlés. A testület a közterületek használatáról szóló rendelet módosításával megtiltotta az életvitelszerű tartózkodást a szűken vett belvárosban, emellett olyan külső városrészekben, amelyeken az utcákat, tereket az utóbbi években újították fel.

A várhatóan október közepén hatályba lépő rendelet szerint aki nem rendeltetésszerűen használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, felszólítható a távozásra, visszatérő jelenség esetén pénzbírsággal és elzárással is sújtható.

 

Az ellenzéki képviselők közül többen azt hangoztatták, hogy az elsősorban hajléktalanokat érintő probléma megoldását komplex módon kellene kezelni.

hirdetés

 

Gyimesi Gábor (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályozással Pécs olyan pontjaira terelik át a hajléktalanokat, ahol a fedél nélkül élők eddig nem bukkantak fel nagyobb számban. A képviselő azt javasolta, hogy erősítsék a hajléktalanellátó rendszert Pécsett.

 

Ezzel összhangban Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviseletében azt kérvényezte, hogy a város hozzon létre pszichiátriai, addiktológiai ellátást végző intézményt a hajléktalanoknak, mert közülük éppen ezek a betegek használják életvitelszerűen a köztereket.

 

Schmuck Roland, az MSZP pécsi városházi frakcióvezetője azt tanácsolta, hogy az önkormányzat biztosítson munkát hajléktalanoknak a közfoglalkoztatásban.

 

Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azt mondta, nem támogatják a rendeletmódosítást, mert rendszerszemlélettel kellene kezelni a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákat Pécsett.

 

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester elmondta: a pécsi önkormányzat a későbbiekben dönthet az ellátórendszer erősítéséről, bővítéséről, most a közterületek védelme az elsődleges. Nem megengedhető - tette hozzá -, hogy egy kisebbségben lévő embercsoport megfélemlítse a városban élőket vagy oda látogatókat, elfoglalja az utcabútorokat, rombolja a történelmi városmag és a felújított közterületek képét.

 

A polgármester felidézte: a nyáron - miután a rendelet korábbi módosítása nem kapta meg a többséget a közgyűlésben - a Fidesz 13 ezer pécsi telefonos megkérdezésével végzett közvélemény-kutatást. Kiderült, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szigorúbb fellépést vár az önkormányzattól és a rendőrségtől a pécsi közterületeken életvitelszerűen élőkkel szemben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. május 2. - Harminc, kétszáz, kétezer és tízezer - az idén június 5-től 8-ig megrendezendő PÉCSEXPO legfontosabb számai. De mit is takarnak ezek pontosan?

1944-2014-400-1404475957.jpgPécs, 2014. július 4. - Hetven éve annak, hogy a pécsi és a környékbeli zsidóságot elhurcolták, és többségüket elpusztították. A Pécsi Zsidó Hitközség 2014. július 4-én, 5-én és 6-án tarja a mártírok emlékét felidéző rendezvényeit.

utmunkak400-1474744246.jpg

Pécs, 2016. szeptember 25. - Vízhálózati munkák kezdődnek szeptember 26-án a Magyarürögi úton. A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei nyomáscsökkentő aknát építenek ki a közműves vízellátó rendszeren, amelynek eredményeként javulni fognak a Völgyi dűlő nyomásviszonyai.