Télre készen a katasztrófavédelem. Vajon a közlekedők is?

2014. január 23., csütörtök 19:35

vesz1-400-1390502611.jpgPécs, 2014. január 23. - A várható havazásra tekintettel a Baranya Megyei Védelmi Bizottság, a megye rendvédelmi szervei, köztük a megyei katasztrófavédelem teljes állománya, a Helyi Védelmi Bizottságok valamint a megyei és járási önkéntes mentőszervezetek is készenlétben vannak. De mi a helyzet velünk, közlekedőkkel? Hogyan készüljünk a téli viszonyokra?

Minden gépjárművezető felelőssége, hogy indulás előtt tájékozódjon a várható útviszonyokról, és a téli közlekedésre alkalmas járművel induljon útra. Az úton közlekedők biztonsága érdekében a hatóságok szigorúan ellenőrzik a téli gumi használatát, az előírt szakaszokon a hólánc meglétét és a közlekedési szabályok betartását. Azon kamion és teherautó sofőrök ellen, akik felkészületlenségük miatt akadályozzák a közlekedés folytonosságát, és veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot eljárást fognak indítani a hatóságok. Szükség esetén kényszervárakoztatást is alkalmazhatnak a szabálytalanul közlekedő járművekkel szemben.

hirdetés

 

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítheti a vezetést. Indulás előtt minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni.

 

Készülni kell arra, hogy a gépjárművünk elakadhat, az autó felszereléseit, illetve az öltözetünket ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Megnyugtató érzés, hogy a közlekedés szempontjából kritikusnak vélt kockázati helyszínekhez tartozó szükségszálláshelyek, melegedők, parkolók és munkagépek egyébként szintén alkalmazásra és használatra készen állnak.

 

Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

 

A katasztrófavédelem kéri, hogy a közlekedők indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárásról és kísérjék figyelemmel a www.baranya.katasztrofavedelem.hu internetes oldalt. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek érdemes telepíteniük a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatást is (képünkön egyik képernyőképe), amely a vesz.katasztrofavedelem.hu oldalról tölthető le.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a hét végére, várhatóan pénteken, szombaton havazás éri el az országot, ezért fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra indul. Baranya megyében akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat havazás és hófúvás következtében, továbbá helyenként ónos eső is várható.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Az OMSZ országos és Pécsre vonatkozó aktuális előrejelzéséért kattintson ide.

Kapcsolódó cikkek

Két rendőrségi vonatkozású hír a ma délután terméséből: Egy pécsi nemzeti dohánybolt az első az ilyen jellegű baranyai üzletek sorában, amelynek nyilvánosságra hozták a kirablását. Gyerekek találtak tegnap kézigránátot a Szigetvárhoz közeli Patapoklosiban.

 

20130218-bandy-kata-gyilkosanak-pere-a12-1363614110.jpgFolytatódott a pécsi rendőrpszichológus lány meggyilkolásával vádolt P. László pere a Pécsi Törvényszéken.

egymillio-forint-kozbiztonsag400-1382774616.jpgHarmadik alkalommal adott teltházas koncertet a pécsi közönségnek október 17-én este a gospel műfaj kiemelkedő képviselője, a Vidám Szimfonikus Zenekar. A 25 éves pécsi Hit Gyülekezete szervezésében a Kodály Központban megrendezett jótékonysági hangverseny bevételét Pécs közbiztonságának javítására fordíthatja a város.